Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΕΜΑ: Δημοσιεύτηκαν οι πρώτες ψηφιακές ΠΧΠ για επιλεγμένα φάρμακα

9/11/2023 10:45:34 μμ
Στόχος είναι η βελτίωση της πρόσβασης και η διαρκής επικαιροποίηση των πληροφοριών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΕΜΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι επικεφαλής Οργανισμών Φαρμάκων (ΗΜΑ) δημοσίευσαν για πρώτη φορά ψηφιακές Περιλήψεις Χαρακτηριστικών Προϊόντων (ΠΧΠ) για επιλεγμένα φάρμακα.


Πρόκειται για ένα έργο που διερευνάται πιλοτικά περίπου ένα χρόνο, στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health, και αφορά τη μετάβαση σε ηλεκτρονικά συστήματα των φαρμάκων που αξιολογούνται είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο. 

Στόχος είναι ο διαμοιρασμός αυτών των πληροφοριών για τα φάρμακα να γίνεται ηλεκτρονικά, βελτιώνοντας την πρόσβαση για τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς, ενώ δίνεται η δυνατότητα διαρκούς επικαιροποίησής τους. 


Το πιλοτικό πρόγραμμα αφορά 25 φάρμακα και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2024, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η ενσωμάτωση των ψηφιακών ΠΧΠ στην καθημερινή πρακτική και η χρήση τους από όλες τις χώρες της Ε.Ε. 


Οι ήδη δημοσιευμένες ψηφιακές ΠΧΠ αφορούν φάρμακα που έχουν αξιολογηθεί από τον ΕΜΑ ή από εθνικές αρχές της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι επιστημονικές εξελίξεις παρουσιάστηκαν στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Ετοιμάζει εκπαιδευτικό webinar για τη νέα κατηγορία ΦΥΚ στα φαρμακεία
Που περιλαμβάνει 48 φαρμακευτικά σκευάσματα και 5 δραστικές ουσίες
PEIFASYN Academy:  Νέο live webinar για φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείου
Πρακτική προσέγγιση στις ανάγκες στοματικής υγείας ανά ηλικιακή ομάδα
ΠΦΣ: Η νέα πύλη ΚΜΕΣ σε πιλοτική εφαρμογή έως 23/04
Οι φαρμακοποιοί ενθαρρύνονται να συνδεθούν και να περιηγηθούν στο σύστημα
Παρατεταμένη θεραπεία με κορτικοστεροειδή
Διατροφικές παρεμβάσεις & συστάσεις από την f-anazitisi