Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


EMA: Αποφυγή των νιτροζαμινών στα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης

18/9/2019 12:23:25 μμ
Έλεγχοι αποκάλυψαν παρουσία NDMA και σε σκευάσματα ρανιτιδίνης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) λαμβάνει μέτρα για την παρουσία νιτροζαμινών σε φάρμακα, των ουσιών που ταξινομούνται ως πιθανά ανθρώπινα καρκινογόνα και που ανευρέθηκαν το 2018 σε σαρτάνες, οδηγώντας σε ανάκληση αρκετών προϊόντων σε όλον τον κόσμο. Μετά τους ελέγχους του ΕΜΑ αποκαλύφθηκε η παρουσία πρόσμειξης νιτροζαμίνης, της NDMA, σε σκευάσματα ρανιτιδίνης (που χορηγούνται για τη μείωση των οξέων στο στομάχι σε ασθενείς με καούρες και έλκος στομάχου).

Ο ΕΜΑ θα αξιολογήσει τώρα τα δεδομένα για να εξακριβώσει αν οι ασθενείς που λαμβάνουν ρανιτιδίνη διατρέχουν κίνδυνο από το NDMA. Στο μεταξύ μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές θεραπείες, αφού συζητήσουν το θέμα με το γιατρό ή/και το φαρμακοποιό τους, σύμφωνα με τις συστάσεις του Οργανισμού. Παράλληλα ο ΕΜΑ αποφασίζει να παρέχει καθοδήγηση στις φαρμακευτικές εταιρείες για την αποφυγή της παρουσίας προσμείξεων νιτροζαμίνης σε φάρμακα ανθρώπινης χρήσης που περιέχουν χημικά συντιθέμενες δραστικές ουσίες και θα τις συμβουλεύει για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν εάν βρεθούν νιτροζαμίνες στα φάρμακά τους.

Καλεί δε τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας να εξετάσουν τις οδηγίες αυτές και να είναι υπεύθυνοι για την ποιότητα των προϊόντων τους και σε επίπεδο σύνθεσης της δραστικής ουσίας και των άλλων συστατικών. Επιπλέον, η Επιτροπή θα εξετάσει εάν θα παρέχει καθοδήγηση και για φάρμακα πέρα από εκείνα με χημικά συντιθέμενες δραστικές ουσίες. Ο EMA θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις εθνικές αρχές, το EDQM και τους διεθνείς εταίρους για την προστασία των ασθενών και για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του EMA καθηγητής Guido Rasi δήλωσε σχετικά: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να αντιμετωπίσουμε την παρουσία νιτροζαμινών και να καθησυχάσουμε τους ασθενείς για την ποιότητα των φαρμάκων τους. Είναι ύψιστης σημασίας να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας από τις σαρτάνες και να ακολουθήσουμε μια προληπτική προσέγγιση για άλλες κατηγορίες φαρμάκων».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών
Παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογίες που αξιοποιεί ο Όμιλος






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της