Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ελπιδοφόρο βακτηριακό εμβόλιο κατά του καρκίνου

28/3/2008
Σε κλινική δοκιμή παρατηρήθηκε συρρίκνωση των όγκων έως και κατά 20%
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ερευνητές της Advaxis τροποποίησαν το βακτήριο της λιστέριας, ώστε αφενός να είναι αβλαβές για τον οργανισμό αφετέρου να παράγει πρωτεΐνες-σήματα που κανονικά εντοπίζονται στα καρκινικά κύτταρα (αντιγόνα), και στη συνέχεια το χρησιμοποίησαν ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Έναν απρόσμενο «σύμμαχο» ενάντια στον καρκίνο ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Όπως είδαν, παθογόνοι οργα­νισμοί που προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο μπορούν να έχουν πολύ­τιμο ρόλο στη θεραπεία της νόσου. Συ­γκεκριμένα η εκούσια μόλυνση ατόμων με τα βακτήρια που προκαλούν λιστερίωση φαίνεται ότι αυξάνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να «εξολοθρεύει» τους καρκινικούς όγκους.

Στόχος είναι να τεθούν σε εγρήγορση οι μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού, καθώς τα βακτήρια, τα οποία έχουν τρο­ποποιηθεί, εξαπολύουν επίθεση στον καρ­κίνο. Η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης εμβολίων Advaxis επέλεξε το βακτήριο Listeria monocytogenes εξαιτίας της ικανότητάς του να κρύβεται σαν λαθρεπιβάτης σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα (antigen presenting cells, APC). Τα συγκεκριμένα κύτταρα δί­νουν σήμα στο υπόλοιπο ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να εξαπολύσει επίθεση σε εχθρούς (π.χ. διάφορα μικρόβια) δεί­χνοντας στα κατάλληλα ανοσοκύτταρα τμήματα του αντιγόνου του μικροβίου που έχει εισβάλει στον οργανισμό.

Ερευνητές της Advaxis τροποποίησαν το βακτήριο της λιστέριας, ώστε αφενός να είναι αβλαβές για τον οργανισμό αφετέρου να παράγει πρωτεΐνες-σήματα που κανονικά εντοπίζονται στα καρκινικά κύτταρα (αντιγόνα), και στη συνέχεια το χρησιμο­ποίησαν ενάντια στον καρκίνο του τρα­χήλου της μήτρας. Όταν το βακτήριο εισερχόταν στα κύτταρα APC, προχωρούσε σε έκκριση τμημάτων του HPV-7, ενός μορίου που ανευρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων του καρκί­νου του τραχήλου της μήτρας, και ακολούθως το ανοσοποιητικό σύστημα στρεφόταν εναντίον του αντιγόνου αυτού και συνεπώς εναντίον των (καρκινικών) κυττάρων που το παράγουν.

Σε πρώιμη κλινική δοκιμή σε 13 γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του τρα­χήλου της μήτρας τέσσερις από τις εθελόντριες που έλαβαν έγχυση των βα­κτηρίων ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Μία παραμένει απαλλαγμένη από τον καρκίνο για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών από τη διεξαγωγή της θεραπείας, ενώ σε άλλες τρεις γυναίκες οι όγκοι συρρικνώθηκαν κατά 20%. Οι υπόλοιπες εθελόντριες κατέληξαν εξαιτίας της νόσου τους.

Οι ερευνητές της εταιρείας σχεδιάζουν τώρα να ξεκινήσουν ευρύτερες κλινικές δοκιμές της θεραπείας σε 180 γυναίκες με λιγότερο προ­χωρημένη μορφή καρκίνου.

Παράλληλα πραγματοποιούνται μελέτες για την ανάπτυξη (με την ίδια τεχνολογία) εμβολίων και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών και του προστάτη.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινά ο ΕΟΦ
Με στόχο να διπλασιαστούν οι πιστοποιημένοι φαρμακοποιοί που τους διεξάγουν






Σχετικά άρθρα

Νέα πανευρωπαϊκή έρευνα για τα καλλυντικά
Διεξήχθη από την Cosmetics Europe σε 6 χιλιάδες καταναλωτές
Τσιμπήματα υμενόπτερων
Από την ήπια δερματική αντίδραση στην αναφυλαξία & τη θεραπευτική αντιμετώπιση
H Χάρτα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε «5+1» άξονες
Μεγάλη πρωτοβουλία με παρεμβάσεις σε κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας για το αναπνευστικό σύστημα
Pierre Fabre Laboratories: Σημαντική θετική γνωμοδότηση από την επιτροπή CHMP
Στην πρώτη και μοναδική συνδυαστική θεραπεία για καρκινοπαθείς ασθενείς με μετάλλαξη BRAFV600E