Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

AstraZeneca: Οι μελέτες στο εμβόλιο COVID-19 συνεχίζονται κανονικά
Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Όμιλος ΣΥΦΑΚ: Το Β2Β website του αποτελεί την πλέον καινοτόμα πλατφόρμα στο χώρο
Το www.syfakb2b.gr έγινε ακόμη πιο ενημερωτικό, διαδραστικό και κερδοφόρο

Ελπίδα απαλλαγής από τη γρίπη παγκοσμίως

19/1/2016 11:45:00 πμ
Νέο εμβόλιο που θα προστατεύει και από τα άγνωστα στελέχη του ιού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό ΜέγεθοςΈνα επαναστατικό εμβόλιο ετοιμάζουν επιστήμονες από το Imperial College London στη Βρετανία, το οποίο θα προστατεύει από όλα τα στελέχη της γρίπης, ακόμα και αυτά που δεν γνωρίζουμε ακόμα.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι επιστήμονες εντόπισαν έναν τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού, με την ονομασία CD8 T, τα οποία υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα στο αίμα όταν ο ιός της γρίπης μολύνει τον οργανισμό. Πρόκειται για τα κύτταρα εκείνα που ευθύνονται για το ότι κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν εύκολα, ενώ κάποιοι άλλοι δεν μολύνονται από τον ιό ή όταν μολύνονται δεν εμφανίζουν τα συμπτώματά του.


Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα βοηθά τον οργανισμό να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα των συγκεκριμένων κυττάρων, ώστε να προστατευθεί από τη μόλυνση.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Ajit Lalvani, η ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα είναι αποτελεσματικό ενάντια σε όλα τα στελέχη γρίπης που εμφανίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι απαραίτητη, καθώς ο ιός της γρίπης εμφανίζει συνεχώς νέα στελέχη, αρκετά από τα οποία είναι θανατηφόρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται και εκείνα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο.

Η μελέτη

Η μελέτη ξεκίνησε το 2009, όταν ξέσπασε η πανδημία της γρίπης των χοίρων.

Περισσότερα από 300 άτομα –προσωπικό και φοιτητές– στο Imperial College «στρατολογήθηκαν» στην αρχή της πανδημίας και η κατάσταση της υγείας τους παρακολουθήθηκε καθ? όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα που δεν νόσησαν σοβαρά από τη γρίπη των χοίρων εμφάνιζαν στην αρχή της πανδημίας στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα Τ κυττάρων CD8.

Τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

Η διαφορά με τα γνωστά μας εμβόλια

Τα υπάρχοντα εμβόλια για τη γρίπη ωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργήσει αντισώματα, τα οποία αναγνωρίζουν δομές επάνω στην επιφάνεια του ιού της γρίπης. Έτσι προσφέρουν πρόληψη ενάντια στη μόλυνση με τα κυρίαρχα στελέχη του ιού. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές για την υγεία βρίσκονται συχνά ένα βήμα πίσω από τον ιό, καθώς κάνουν την εμφάνισή τους στελέχη του με διαφορετικές δομές στην επιφάνειά τους. Για το λόγο αυτό η σύσταση του εμβολίου της γρίπης αλλάζει κάθε χρόνο.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει τα CD8 T κύτταρα ως απόκριση στην εποχική γρίπη. Σε αντίθεση με τα αντισώματα, τα συγκεκριμένα κύτταρα στοχεύουν στον πυρήνα του ιού, ο οποίος δεν υφίσταται αλλαγές, ακόμη και σε ό,τι αφορά τα νέα πανδημικά στελέχη», εξηγεί ο καθηγητής Λαλβάνι.


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
Δημιουργεί Τ-κύτταρα, αυξάνοντας την προστασία από πιθανές μεταλλάξεις του ιού


Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Οι μελέτες στο εμβόλιο COVID-19 συνεχίζονται κανονικά
Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
Αναπτύσσεται εμβόλιο κατά του κορονοϊού 2ης γενιάς
Δημιουργεί Τ-κύτταρα, αυξάνοντας την προστασία από πιθανές μεταλλάξεις του ιού
SARS-CoV-2: Η χρονική διάρκεια μεταδοτικότητας του ιού δεν ξεπερνά τις 10 ημέρες
Ισχύει για τους περισσότερους ασθενείς με COVID-19