Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έλληνες νευρολόγοι μελετούν την αποτελεσματικότητα φαρμάκου για την ημικρανία

1/10/2018 12:26:35 μμ
Κατά πόσο βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών και ποια νέα φάρμακα έρχονται
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έλληνες νευρολόγοι μελέτησαν την αποτελεσματικότητα φαρμάκου για τη χρόνια ημικρανία σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό «The Journal of Headache and Pain» (σ.σ. επίσημη έκδοση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κεφαλαλγίας).


Η βοτουλινική τοξίνη, η οποία χορηγείται αυστηρά σε χρόνιες ημικρανίες και μία φορά το τρίμηνο ενέσιμα, βελτίωσε 50-80% τις κρίσεις για τους ασθενείς. Αυτό σημαίνει μείωση της συχνότητας και της έντασης, για παράδειγμα αν κάποιος είχε κρίσεις 15 μέρες και πάνω το μήνα, με τη θεραπεία έχει κρίσεις 5, 6 ή 7 μέρες το μήνα.


Εξάλλου, σύμφωνα με το νευρολόγο και επικεφαλής της μελέτης Μιχάλη Βικελή, το ποσοστό των ασθενών που θα δουν βελτίωση έχοντας κάνει 3 θεραπείες με βοτουλινική τοξίνη (δηλαδή μία ανά τρίμηνο) διεθνώς υπολογίζεται στο 70%.

Όπως εξήγησε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γιατροί είδαν ότι υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα και μάλιστα σε αρκετά μεγάλο βαθμό χωρίς παρενέργειες, οι οποίες περιορίζονται συνήθως σε ένα μικρό πόνο στο σημείο της ένεσης, ένα μικρό πρήξιμο ήμία πολύ μικρή μελανιά που φεύγουν γρήγορα, μετά από λίγες ημέρες.


Ο φόβος για βλεφαρόπτωση δεν υφίσταται με αυτή τη θεραπεία (όπως καμιά φορά γίνεται στην αισθητική εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης), γιατί το φάρμακο εφαρμόζεται πιο ψηλά στο μέτωπο. Επίσης εφαρμόζεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στον αυχένα.

Διαδικασία χορήγησης

Προκειμένου ένας ασθενής να λάβει τη θεραπεία, πρέπει να επισκεφτεί νευρολόγο, ο οποίος θα διαγνώσει χρόνια ημικρανία (που σημαίνει ότι ο πόνος υπάρχει περισσότερες από 15 μέρες το μήνα) και θα υποβάλλει στον ΕΟΠΥΥ σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα.

Ακόμα, θα πρέπει να έχει αποτύχει πρώτα σε πιο απλές, πιο φθηνές κλασικές φαρμακευτικές θεραπείες για καλυφθεί πλήρως το κόστος της από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ασθενής, εφόσον πάρει έγκριση για τη θεραπεία, προμηθεύεται το φάρμακο από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και πηγαίνει στο γιατρό του για να γίνει η εφαρμογή στο νοσοκομείο.

Έρχονται και νέα ενέσιμα φάρμακα για την ημικρανία

Η εκτίμηση είναι ότι θα κυκλοφορήσουν 4 νέα φάρμακα στην Ελλάδα, τα οποία είναι επίσης ενέσιμα και χορηγούνται είτε μία φορά το μήνα ή μία φορά το τρίμηνο, με μοναδική τους ένδειξη την ημικρανία. Το πρώτο αναμένεται προς τα τέλη του 2019 και εν συνεχεία θα έρθουν και τα υπόλοιπα.


«Πρόκειται για εντελώς διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων και ακόμα δεν έχουν συγκριθεί μεταξύ τους στις κλινικές μελέτες που οργανώνουμε εμείς οι γιατροί, για να δούμε πιο φάρμακο είναι καλύτερο», σχολιάζει σχετικά ο κ. Βικελής και προσθέτει -αναφορικά με την επιβάρυνση του ασθενούς- ότι «η εκτίμηση είναι ότι θα καλύπτεται από τα ταμεία. Δεν το ξέρουμε όμως ακόμα, απλά επειδή θα πρόκειται για θεραπεία υψηλού κόστους, θα είναι πολύ λογικό τα ταμεία να βάλουν κάποιους περιορισμούς».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»