Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Ελλείψεις αμοξικιλλίνης: Λήψη μέτρων από EMA & Ευρωπαϊκή Επιτροπή

24/1/2023 2:06:58 πμ
Ενθαρρύνεται η έκτακτη εισαγωγή σκευασμάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο EMA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι επικεφαλής των ρυθμιστικών αρχών φαρμάκου (HMA) σε κοινή τους δήλωση ανακοινώνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων αντιβιοτικών που επηρεάζουν την Ε.Ε. 

Αποδίδοντας το φαινόμενο στην αύξηση της ζήτησης λόγω της έξαρσης των λοιμώξεων αλλά και στα γεωπολιτικά γεγονότα (πόλεμος, ενεργειακή κρίση και τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού), κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη αμοξικιλλίνης -μόνη της αλλά και σε συνδυασμό με κλαβουλανικό οξύ- ειδικά ως παιδιατρικά σκευάσματα. 

Οι αρμόδιες αρχές, μέσω της ειδικής Επιτροπής για τις ελλείψεις και την ασφάλεια των φαρμακευτικών προϊόντων (MSSG), η οποία έλαβε έγκυρη πληροφόρηση από κοινοτικούς φαρμακοποιούς σχετικά με την κατάσταση στα φαρμακεία της Ε.Ε., συζητούν με βασικούς παράγοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητάς τους. 

Παράλληλα ενθαρρύνουν τις εθνικές αρχές να επιτρέπουν την έκτακτη προμήθεια φαρμάκων που δεν έχουν λάβει έγκριση στη χώρα αλλά και να κάνουν εξαιρέσεις σε απαιτήσεις που ισχύουν για τη συσκευασία και τις επισημάνσεις των προϊόντων, προκειμένου οι ασθενείς να αποκτήσουν πρόσβαση σε σκευάσματα υψηλής ζήτησης. Υποστηρίζεται δε και η προσωρινή χορήγηση μεμονωμένων δόσεων καθώς και τα γαληνικά σκευάσματα. 

Η προσπάθεια για τη λήψη πρόσθετων μέτρων συνεχίζεται, ωστόσο οι αρχές αναφέρουν ότι με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες από εταιρείες και ενδιαφερόμενους φορείς, αναμένεται ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα τριών ευρωπαϊκών οργανισμών
Εάν εισάγουν λιγότερες συσκευασίες φαρμάκων από αυτές που χρειάζεται η χώρα


Σχετικά άρθρα

Αδ. Γεωργιάδης: Απειλεί με πρόστιμα τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες
Εάν εισάγουν λιγότερες συσκευασίες φαρμάκων από αυτές που χρειάζεται η χώρα
Έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους ασθενείς;
Τι συζητήθηκε μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΠΙΣ
Υπ. Υγείας και ΠΟΥ/Ευρώπης εγκαινίασαν την έναρξη του προγράμματος «Health-IQ»
Αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα