Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«Ελεύθεροι» οι φαρμακοποιοί να επιλέξουν αν θα διαθέτουν ΦΥΚ

14/2/2020 6:00:27 μμ
Θα μπορούν να υπογράψουν «αρνητικές δηλώσεις»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορούν αρχικά τη διάθεση 36 σκευασμάτων για τους ασθενείς με καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του ΠΦΣ Α. Βαλτά, οι φαρμακοποιοί θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν αν επιθυμούν να τα παρέχουν ή όχι από τα φαρμακεία τους. Συγκεκριμένα, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναμένεται να συνάψει τη συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για τη διάθεση των ΦΥΚ.

Στη συνέχεια, θα κληθούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας να κάνουν «αρνητικές δηλώσεις» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού, εφόσον το επιθυμούν. Αυτό δίνει το δικαίωμα σε όσους φαρμακοποιούς δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα να το δηλώσουν ηλεκτρονικά μέσα σε προθεσμία 15 ημερών.
Έτσι, μέσα από αυτές τις αρνητικές δηλώσεις, ο ΕΟΠΥΥ θα αποκτήσει τη «δεξαμενή» των φαρμακείων που θα διαθέτουν τα ΦΥΚ ως το τρίτο κανάλι διανομής, στις δύο συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, σε όλη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα κανάλια που διανέμουν ΦΥΚ στους ασθενείς είναι τα ίδια τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά και οι ιδιωτικές κλινικές. 

Σε 12 μήνες από σήμερα θα θεσμοθετηθεί η επιστημονική αμοιβή των φαρμακοποιών

Αν και αρχικά δεν προβλέπεται επιστημονική αμοιβή για όσους φαρμακοποιούς διαθέτουν ΦΥΚ από τα φαρμακεία τους, σε 12 μήνες από την ημέρα εφαρμογής του νέου μέτρου θα έχουν υπάρξει οι ανάλογες μελέτες, οι οποίες και θα κοστολογήσουν αυτήν την υπηρεσία.

Έρχεται νέο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ελλείψεων

Επιπλέον χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΠΦΣ, ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων πως ΕΟΦ-ΠΦΣ συνεργάζονται στενά προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα καταγράφει τις ελλείψεις φαρμάκων και θα ενημερώνει τους γιατρούς που συνταγογραφούν για το αν το φάρμακο είναι ελλειπτικό ή όχι. Έτσι, οι ασθενείς δεν θα ταλαιπωρούνται και δεν θα επιβαρύνονται με επανεπισκέψεις προκειμένου να τους χορηγηθεί μια διαφορετική θεραπεία, μια κατάσταση που έχει ήδη επιβαρύνει πολύ και το έργο του φαρμακοποιού.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δηλώσεις Απ. Βαλτά και Κ. Λουράντο με αφορμή την ανακοίνωση της ΔηΕΦ
Μετά από επικοινωνία του Απ. Βαλτά με τον Αλ. Βαρβέρη






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο