Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΕΛΕΑΝΑ: Καθυστερεί περισσότερο η αποζημίωση καινοτόμων θεραπειών

10/10/2019 3:59:37 μμ
Κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


"Oι αλλαγές που προτείνονται από το υπουργείο Υγείας καθυστερούν ακόμα περισσότερο την αποζημίωση νέων καινοτόμων θεραπειών στην Ελλάδα. Αντί να φροντίσει το υπουργείο να επαναλειτουργήσει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, και επιτέλους να ολοκληρώσει τη δημιουργία του Οργανισμού ΗΤΑ (μνημονιακή υποχρέωση από τον Ιούλιο του 2017), και να στελεχωθεί ο ΕΟΦ με νέο πρόεδρο, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση αλλάζοντας τους κανόνες στον τρόπο αξιολόγησης.

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις, καθώς θα απαιτούνται 5 χώρες από ένα καλάθι των 8 για να μπορεί να αποζημιωθεί μια νέα θεραπεία.

Το νομοσχέδιο εξαιρεί γενόσημα και σταθερούς συνδυασμούς από την αξιολόγηση δημιουργώντας ερωτηματικά σε σχέση με τη δραστικότητα, αλλά και το συμφέρον του κράτους σε σχέση με την τιμή αποζημίωσής τους ενώ παράλληλα τα εξαιρεί μαζί με τα βιο-ομοειδή από τη διαπραγμάτευση εμποδίζοντας το σύστημα να πετύχει περαιτέρω εξοικονομήσεις.

Είναι γνωστό ότι τα γενόσημα αλλά και άλλης νομικής βάσης off patent προϊόντα κοστίζουν κάποια και 3 φορές περισσότερο στον ΕΟΠΥΥ από τα αντίστοιχα πρωτότυπα προϊόντα. Ταυτοχρόνως, επιτρέπει την εθελουσία μείωση τιμής, επίσης παρακάμπτοντας το σύστημα ΗΤΑ - διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλίων από off patent φάρμακα."

Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών