Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.: Αγανάκτηση για το τέλος της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων από ιδιώτες γιατρούς

1/3/2022 7:24:46 μμ
Είναι δύσκολη η πρόσβασή τους σε δημόσιες δομές, τονίζει σε επιστολή της προς τους αρμόδιους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Tο αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε πως η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες μόνο από ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα ισχύσει από τις 15 Μαρτίου του 2022. Αυτή η εξέλιξη βρίσκει πλήρως αντίθετη την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) όπου με επιστολή της προς όλους τους συναρμόδιους παράγοντες εκφράζει τη βαθιά της αγανάκτηση για την ψήφιση του μέτρου.

Η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α αναφέρει σε επιστολή της: «Το δικαίωμα στην υγεία, αποτελεί ηθική κοινωνική αρχή και κατέχει κυρίαρχο ρόλο για μια αξιοπρεπή ζωή. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να νοσεί ή να πεθαίνει με μόνο κριτήριο το χαμηλό εισόδημα ή την αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης, λόγω αποκλεισμού από τις υπηρεσίες υγείας που του χρειάζονται».

Στην επιστολή της η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα επισημαίνει ότι με την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας στη Βουλή στις 28.02.2022 οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να επισκέπτονται «αποκλειστικώς Δημόσιες Δομές» για τη συνταγογράφηση, επιστρέφοντας σε μια προ εξαετίας διαδικασία και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που όλοι οι χρόνιοι ασθενείς βιώνουν σωρεία προβλημάτων.

Είναι σε όλους γνωστή η δυσκολία της πρόσβασής τους σε δημόσιες δομές, μιας και αρκετά τμήματα της δεύτερο-τριτοβάθμιας περίθαλψης υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω εξάντλησης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εξαιτίας της πανδημίας και με την ΠΦΥ ακόμα να υπολειτουργεί και λύσεις άμεσες να μη δίνονται. Ο συγχρωτισμός των ανοσοκατασταλμένων ασθενών σε χώρους υψηλού ιικού φορτίου τους καθιστά ευάλωτους στον ιό, τονίζεται επίσης στην επιστολή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών