Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΚΠΑ: Πρωτοεμφανιζόμενη άνοια σε ασθενείς με πνευμονία από Covid-19

15/3/2022 7:39:42 μμ
Αμερικανικές μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 30% για όσους νόσησαν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Open Forum Infectious Diseases» η μελέτη ερευνητών από τις ΗΠΑ με επικεφαλής το νευρολόγο Adnan I. Qureshi από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, που είχε ως στόχο την αξιολόγηση της συχνότητας πρωτοεμφανιζόμενης άνοιας σε ασθενείς, έπειτα από πνευμονία από νόσο Covid-19 έναντι ασθενών με πνευμονία από άλλους παράγοντες. 

Σχολιάζοντας το ΕΚΠΑ τα επιστημονικά αποτελέσματα, σημειώνει πως για τη διενέργεια της μελέτης συγκεντρώθηκαν τα ηλεκτρονικά αρχεία 10.403 ασθενών με πνευμονία από νόσο Covid-19. Μεταξύ των ασθενών αυτών, οι 312 ασθενείς διαγνώστηκαν με πρωτοεμφανιζόμενη άνοια, διάγνωση η οποία καταγράφηκε 182 ημέρες (διάμεση τιμή) μετά την πνευμονία από Covid-19. Από την άλλη μεριά, μεταξύ των 10.403 ασθενών με πνευμονία από άλλους παράγοντες πλην νόσου Covid-19, οι 263 ανέπτυξαν άνοια. 

Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας συγκρίθηκε στις δύο ομάδες έπειτα από στατιστική προσαρμογή ως προς διάφορους παράγοντες κινδύνου (ηλικία, φύλο, εθνικότητα, προηγούμενο ιατρικό ιστορικό) και φάνηκε ότι υπήρχε 30% μεγαλύτερη πιθανότητα για πρωτοεμφανιζόμενη άνοια στους ασθενείς που ανέκαμψαν από πνευμονία Covid-19 έναντι άλλων παραγόντων. Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η πνευμονία από νόσο Covid-19 σχετίζεται ανεξάρτητα με την ανάπτυξη πρωτοεμφανιζόμενης άνοιας μετά τη νοσηλεία.

Επομένως, θεράποντες ιατροί και ασθενείς θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι για αυτήν την πιθανή επιπλοκή και να αναζητούν εξειδικευμένο έλεγχο για την αξιολόγηση των τυχόν γνωστικών ελλειμμάτων των ασθενών με Covid-19 αναλόγως των ενδείξεων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανακοινώσεις στην εκδήλωση «Ημέρα Καριέρας»
60 μεταπτυχιακοί φοιτητές «διασυνδέονται» με την αγορά εργασίας






Σχετικά άρθρα

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»