Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Είναι τα Εμβόλια Τοξικά; Μέρος 1ο, Φορμαλδεΰδη

2/10/2020 1:26:21 μμ
Γράφει ο κλινικός φαρμακοποιός, Διαμαντής Κλημεντίδης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη φορμαλδεΰδη ως ταριχευτικό μέσο, κάτι που μάλλον αρκεί για να της προσδώσει άσχημο όνομα.
Αυτό που πολύς κόσμος όμως δυσκολεύεται να καταλάβει είναι ότι καμία ουσία δεν είναι τοξική εκ φύσεως· αυτό που την κάνει τοξική είναι η δόση της.

Στην περίπτωση της φορμαλδεΰδης, λίγοι γνωρίζουν ότι η ουσία αυτή αποτελεί φυσικό συστατικό πολλών τροφίμων (ένα αχλάδι περιέχει 8-13mg φορμαλδεΰδης, που αντιστοιχεί σε 300 έως 500 εμβόλια!), όπως επίσης και απαραίτητο στοιχείο της κυτταρικής λειτουργίας, καθώς ο οργανισμός χρησιμοποιεί τη φορμαλδεΰδη κατά την απομεθυλίωση του DNA και το σχηματισμό των αμινοξέων.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι ανά πάσα στιγμή κυκλοφορεί στο αίμα μας ποσότητα φορμαλδεΰδης ίση με 2.74 +/- 0.14 mg/L αίματος. Αυτό μεταφράζεται σε ποσότητα 15.1-16.7mg για τον μέσο ενήλικο άνδρα, 13.0-14.4mg για την μέση ενήλικη γυναίκα και 1.1-1.2mg για το μέσο βρέφος ηλικίας 2 μηνών.

Καθώς η φορμαλδεΰδη έχει χρόνο ημίσειας ζωής μόλις 1,5 λεπτού, αυτό σημαίνει ότι στον οργανισμό παράγεται συνεχώς και αδιάκοπα ποσότητα ίση με 50mg ημερησίως.

Τι ρόλο έχει η φορμαλδεΰδη στα εμβόλια;

Καταρχάς πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν αποτελεί συστατικό του τελικού προϊόντος, αλλά χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία παραγωγής, είτε για να σκοτώσει τους ιούς είτε για να απενεργοποιήσει τις τοξίνες. Στη συνέχεια αφαιρείται με τη μέθοδο της αραίωσης.

Πόση περιέχεται τελικά στα εμβόλια;

Ίχνη. Τα εμβόλια περιέχουν από 0,005 mg έως 0,02 mg φορμαλδεϋδης ανά δόση. Μάλιστα, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι περιέχεται στα εμβόλια η ανώτερη ποσότητα των 0,02 mg, αυτή δεν αρκεί για να μεταβάλλει ουσιαστικά την ποσότητα που κυκλοφορεί στο αίμα ενός μωρού 2 μηνών, πολύ απλά γιατί η ποσότητα αυτή είναι ήδη 50 έως 70 φορές μεγαλύτερη! Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα φορμαλδεϋδης που εισέρχεται στο σώμα με ένα εμβόλιο είναι τόσο μικρή, που ο οργανισμός ενός μωρού 2 μηνών ούτε καν το αντιλαμβάνεται.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Λίλιαν Ατσάλη, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΓΆ Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan General εξηγεί πώς λειτουργούν
Από τον παθολόγο Γιώργο Παππά και τον κλινικό φαρμακοποιό Διαμαντή Κλημεντίδη






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της