Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Είμαστε όλοι εθισμένοι με τα φάρμακα

8/9/2014 1:48:02 μμ
Η εξάρτηση είναι πιο ισχυρή από τις ναρκωτικές ουσίες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έρχονται πλέον αντιμέτωπες με ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Ο εθισμός στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Aποτελεί ένα φαινόμενο που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς ο αριθμός των ασθενών που έχουν εθιστεί είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που είναι εθισμένοι στις ναρκωτικές ουσίες.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα ενώ παράλληλα οι Αμερικανοί γιατροί προχώρησαν, μόνο για το περυσινό έτος, στη συνταγογράφηση 250 εκατομμυρίων συνταγών για παυσίπονα.

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι εξόχως εθιστικά. Οι φαρμακευτικές εταιρείες το γνωρίζουν αυτό, και προχωρούν ακάθεκτες στην προώθηση του προτύπου της υπερσυνταγογράφησης με στόχο το υπερκέρδος, αδιαφορώντας για τις τρομακτικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Οι επιπτώσεις της αλόγιστης συνταγογράφησης μπορούν να συνοψισθούν σε 21 στοιχεία που καταδεικνύουν τον αρνητικότατο αντίκτυπο των πρακτικών των φαρμακευτικών εταιρειών για την υγεία των Αμερικανών πολιτών:

  1.  Σύμφωνα με τους New York Times, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί λαμβάνουν αυτή τη στιγμή αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
  2.  Ο δείκτης χρήσης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στις γυναίκες μέσης ηλικίας είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν του γενικού πληθυσμού. Πλέον, μία στις τέσσερις γυναίκες στην ηλικία των 40 και 50 ετών λαμβάνει αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
  3.  Ο πληθυσμός της Αμερικής αντιστοιχεί περίπου στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά αποτελεί την «αγορά» για περισσότερο από το 50% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων παγκοσμίως.
  4. Οι Αμερικανοί καταναλώνουν το ποσοστό-ρεκόρ του 80% όλων των συνταγογραφούμενων παυσίπονων.
  5.  Οι Αμερικανοί ιατροί συνταγογραφούν ετησίως 259 εκατομμύρια συνταγές για τη λήψη παυσίπονων. Τα παυσίπονα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο εθιστικά συνταγογραφούμενα φάρμακα ή νόμιμες ουσίες (σ.σ. pentapostagma.gr– legal drugs).
  6.  Συνολικότερα, η χρήση φαρμάκων στις Η.Π.Α έχει εκτοξευθεί. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από την Mayo Clinic, περίπου το 70% των Αμερικανών λαμβάνουν τουλάχιστον ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο, και το 20% όλων των Αμερικανών λαμβάνουν τουλάχιστον πέντε συνταγογραφούμενα φάρμακα.
  7.  Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α (σ.σ. pentapostagma.gr– CDC) περίπου 9 στους 10 Αμερικανούς που είναι τουλάχιστον 60 ετών αναφέρουν ότι έχουν λάβει τουλάχιστον ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο εντός του τελευταίου μήνα αναφοράς.
  8.  Το 2010, ο μέσος Αμερικανός έφηβος ελάμβανε 1,2 φάρμακα για το κεντρικό νευρικό σύστημα, για την θεραπεία παθήσεων όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και η κατάθλιψη.
  9.  Έκθεση της Υπηρεσίας Αξιολόγησης των Κυβερνητικών Προγραμμάτων των Η.Π.Α (σ.σ. pentapostagma.gr– Government Accountability Office) κατέδειξε ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των θετών παιδιών στις Η.Π.Α λαμβάνουν τουλάχιστον μία ψυχοτρόπο φαρμακευτική ουσία.
  10.  Το 95 τοις εκατό των «πειραματικών φαρμάκων» που παράγονται από τη φαρμακευτική βιομηχανία αποδεικνύονται μη ασφαλή και δεν εγκρίνονται για ανθρώπινη χρήση.
  11.  Μελέτη αποκάλυψε ότι οι μητέρες που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους εμφάνιζαν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί που θα αναπτύξει διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.
  12.  Έχει υπολογιστεί ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούν την αιτία θανάτου για περίπου 200.000 ανθρώπους ετησίως στις Η.Π.Α.
  13.  Ένας Αμερικανός πεθαίνει από υπερβολική δόση συνταγογραφούμενου φαρμάκου κάθε 19 λεπτά (δίχως να υπάρχει πρόθεση λήψης υπερβολικής δόσης).
  14. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα οδηγούν στο θάνατο περισσότερους Αμερικανού από ότι η ηρωίνη και η κοκαίνη μαζί.
  15.  Σύμφωνα με το CDC, περίπου 750.000 άνθρωποι ετησίως διακομίζονται στα επείγοντα περιστατικά εξαιτίας ανεπιθύμητων ενεργειών από τις φαρμακευτικές ουσίες.
  16.  Ο αριθμός των θανάτων από υπερβολική δόση συνταγογραφούμενου φαρμάκου στις Η.Π.Α. είναι πέντε φορές υψηλότερος από ότι τη δεκαετία του 80.
  17.  Έρευνα που διεξήχθη από Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Φαρμάκων βρήκε ότι περισσότερο από το 15 τοις εκατό όλων των τελειόφοιτων λυκείου κάνουν κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
  18.  Περισσότερες από 26 εκατομμύρια γυναίκες μεγαλύτερες των 25 ετών αναφέρουν ότι «χρησιμοποιούν συνταγογραφούμενα φάρμακα για μη-ηθελημένες χρήσεις»
  19.  Τα αντικαταθλιπτικά δεν βοηθούν ουσιαστικά – το αντίθετο μάλιστα. Ο δείκτης αυτοκτονιών για τους Αμερικανούς μεταξύ των ηλικιών 35 και 64 ετών αυξήθηκε κατά περίπου 30 τοις εκατό μεταξύ 1999 και 2010.
  20.  Η χρήση αντικαταθλιπτικών έχει συνδεθεί επανειλημμένως με τα μαζικά εγκλήματα – μαζικές ολοφονίες στις Η.Π.Α. Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης «σιωπούν» για το συγκεκριμένο γεγονός, μην θέλοντας να απωλέσουν τα διαφημιστικά υπερκέρδη.
  21.  Το κέρδος των φαρμακευτικών εταιρειών είναι αστρονομικό. Οι Αμερικανοί δαπάνησαν το 2013 περισσότερα από 280 δισεκατομμύρια δολάρια για συνταγογραφούμενα φάρμακα.

ΠΗΓΗ: www.pentapostagma.gr


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024






Σχετικά άρθρα

WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων