Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ειδικό λογισμικό για το GDPR έρχεται στα φαρμακεία

4/9/2018 1:32:17 μμ
Για να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους στο Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει τους φαρμακοποιούς για το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (ΓΚΠΔ) της Ε.Ε. (679/2016) και συγκεκριμένα για το ειδικό λογισμικό που θα τους παρέχει, ώστε να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με αυτόν.

Ειδικό λογισμικό στα φαρμακεία

Ο Π.Φ.Σ. ενημερώνει ότι έως τις αρχές Οκτωβρίου θα διαθέσει στα φαρμακεία ένα εύχρηστο και λειτουργικό διαδικτυακό εργαλείο, με τη βοήθεια του οποίου οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να λάβουν στον υπολογιστή τους το εξειδικευμένο σύστημα διαχείρισης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του φαρμακείου τους (πολιτικές, οδηγίες, διαδικασίες, αρχεία, μελέτη επικινδυνότητας και εκτίμηση αντίκτυπου κ.α.), με το οποίο θα τους παρέχεται η δυνατότητα να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με το ΓΚΠΔ.

Ακόμα, ο Π.Φ.Σ. θα παρέχει και στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους άδεια χρήσης λογισμικού, με τη βοήθεια του οποίου θα μπορούν να τηρούν στον υπολογιστή τους ένα Σύστημα Διαχείρισης το οποίο θα τεκμηριώνει:
  • τη συμμόρφωση του Συλλόγου με τις βασικές αρχές του ΓΚΠΔ
  • τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζουν προκειμένου να διασφαλίζεται το κατάλληλο επίπεδο ασφαλείας
  • τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν όταν χρειάζεται να καταγράψουν ή να συλλέξουν προσωπικά δεδομένα και πώς να ανταποκριθούν όταν το υποκείμενο (μέλος, εργαζόμενος τους κ.α.) ασκήσει τα δικαιώματά του βάσει του ΓΚΠΔ.

Αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες

Ο Π.Φ.Σ. έχει δημοσιεύσει επίσης αναλυτικές πληροφορίες για το τι προβλέπει ο ΓΚΠΔ, πώς σχετίζονται με αυτόν τα φαρμακεία, ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους, τι γίνεται σε περίπτωση παραβίασης του Κανονισμού και ποιες οι ενέργειες συμμόρφωσης (δείτε τις πληροφορίες για τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και για τα φαρμακεία).

Μεταξύ άλλων, οι φαρμακοποιοί ενημερώνονται ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνουν πληροφορίες για την υγεία, τη φυλή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και άλλες συγκεκριμένες πληροφορίες θεωρούνται ευαίσθητα και συνεπώς μπορούν να τα επεξεργάζονται μόνο υπό ειδικές συνθήκες, με πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και σύμφωνα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, η επεξεργασία πρέπει να είναι θεμιτή και διαφανής, για ένα συγκεκριμένο και νόμιμο σκοπό, και να περιορίζεται στα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού.

Αναφέρεται ακόμα ότι με τον ΓΚΠΔ εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες για την επεξεργασία δεδομένων βάσει συγκατάθεσης, ώστε να διασφαλίζεται ότι το φυσικό πρόσωπο κατανοεί για ποιον ακριβώς λόγο δίνει τη συγκατάθεσή του. Επιπλέον, η συγκατάθεση πρέπει να δίνεται με μια θετική ενέργεια, όπως με την επιλογή ενός πλαισίου ηλεκτρονικά ή με την υπογραφή μιας φόρμας.

Διευκρινίζεται επίσης ότι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να παρέχουν στους πελάτες-φυσικά πρόσωπα πληροφορίες σχετικά με το ποιος επεξεργάζεται τα δεδομένα τους και γιατί. Τα φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν πρόσβαση στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που τα αφορούν, διόρθωση σε δεδομένα που θεωρεί λανθασμένα ή ελλιπή, ακόμα και διαγραφή των δεδομένων του και μεταφορά τους σε άλλη επιχείρηση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου