Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Εγκύκλιος: Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή τα ελλειπτικά φάρμακα

13/1/2023 2:21:21 πμ
Και οι τρεις περιπτώσεις που θα γίνονται αποδεκτές οι χειρόγραφες συνταγές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή θα μπορούν πλέον να προμηθεύονται οι πολίτες τα ελλειπτικά σκευάσματα από τα φαρμακεία, δηλαδή αυτά για τα οποία δεν υπάρχει επάρκεια στην αγορά, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκε στις 11/01/2023. Οι πολίτες που προσέρχονται στα φαρμακεία θα πρέπει να έχουν επισκεφθεί υποχρεωτικά γιατρό ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν. 

Η απόφαση αυτή, την οποία είχε προαναγγείλει ο Θάνος Πλεύρης, στόχο έχει να διασφαλίσει ότι θα σταματήσουν φαινόμενα στοκαρίσματος από τους πολίτες με το φόβο ότι κάποια στιγμή θα τα χρειαστούν, στερώντας τα παράλληλα από άλλους ασθενείς. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη ανάγκη είναι σε εισπνεόμενα σκευάσματα για τα παιδιά, για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα.

Πότε θα γίνονται δεκτές οι χειρόγραφες συνταγές

Εξαιρέσεις από τον κανόνα, ώστε να γίνεται εκτελεστέα η χειρόγραφη συνταγή, είναι οι εξής περιπτώσεις: ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, επισκέπτες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας και μετανάστες που δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ. 

Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής


Σχετικά άρθρα

EFPIA: Παρά τις βελτιώσεις, η φαρμακευτική νομοθεσία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στα φάρμακα
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τα νέα φάρμακα που λανσάρονται στην Αμερική έρχονται στην Ευρώπη με το… σταγονόμετρο
Σύμφωνα με τον Thomas Schneider, Senior Vice President Commercial & Consulting Services EMEA, IQVIA