Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έγκριση και αποζημίωση νέου φαρμάκου για την επιληψία και την πολλαπλή σκλήρυνση

16/5/2023 9:00:52 μμ
Ανακοινώσεις στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια νέα δραστική ουσία η κενομπαμάτη, σε μορφή χαπιού, που μειώνει κατά 50% τις επιληπτικές κρίσεις των ενήλικων ασθενών, εντάχθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, άλλα δύο φάρμακα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στη χώρα μας εντός του 2024, τα οποία ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση των συνδρόμων Dravet, Lennox Gastaut και Rett στα παιδιά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αναπλ. καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, Μάρθα Σπηλιώτη, στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής που διοργάνωσε ο ΦΣΘ.

«Η κενομπαμάτη έχει πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ το Μάρτιο του 2021, είναι σε μορφή χαπιού και λαμβάνεται μία φορά την ημέρα. Ενδείκνυται κυρίως για ενήλικες ασθενείς με φαρμακοανθεκτική επιληψία με εστιακές επιληπτικές κρίσεις, με ή χωρίς δευτεροπαθή γενίκευση. Αφορά, δηλαδή, το 1/3 των ασθενών που δεν ρυθμίζονται με άλλες φαρμακευτικές επιλογές», εξήγησε η Μ. Σπηλιώτη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «το 2024 αναμένονται άλλα δύο φάρμακα σε μορφή πόσιμου διαλύματος. Πρόκειται για το φάρμακο με τη δραστική ουσία φενφλουραμίνη, το οποίο το 2020 πήρε έγκριση από τον FDA και το 2021 από τον ΕΜΑ για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων στο σύνδρομο Dravet, μία μυοκλονική επιληψία βρεφικού τύπου που συνήθως εμφανίζεται στις ηλικίες από 4 μηνών έως 3 ετών. Το 2023 έλαβε επίσης έγκριση και για το σύνδρομο Lennox Gastaut, μία από τις πιο σοβαρές μορφές επιληψίας σε παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω, καθώς και σε ενήλικες.

Επίσης το 2023 εγκρίθηκε η θεραπεία με το φάρμακο τροφινετίδη, που μειώνει τη φλεγμονή και τη νευρωνική απόπτωση, για παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω και για ενήλικες ως πρώτη θεραπεία για την αντιμετώπιση του συνδρόμου Rett, μιας γενετικής νευρολογικής διαταραχής που εμφανίζεται μόνο σε κορίτσια με νοητική υστέρηση, κινητική αναπηρία και επιληψία. Θα προχωρήσει, επίσης, σε φάση 3 η έρευνα με τη γνωστή κεταμίνη (αντιεπιληπτικό που χρησιμοποιείται ενδοφλεβίως σε επιληπτική κατάσταση σε ΜΕΘ) σε από του στόματος χορήγηση για το σύνδρομο Rett».

info
Το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Μαΐου με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και 300 συνέδρων και με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιστημονικές ομιλίες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της