Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

AstraZeneca: Οι μελέτες στο εμβόλιο COVID-19 συνεχίζονται κανονικά
Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Όμιλος ΣΥΦΑΚ: Το Β2Β website του αποτελεί την πλέον καινοτόμα πλατφόρμα στο χώρο
Το www.syfakb2b.gr έγινε ακόμη πιο ενημερωτικό, διαδραστικό και κερδοφόρο

Εγκεκριμένα φάρμακα με άγνωστες παρενέργειες

2/10/2013 1:09:42 μμ
Αντιμικροβιακά φάρμακα εγκεκριμένα από τον FDA έχουν άγνωστες ανεπιθύμητες ενέργειες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό ΜέγεθοςΟι αντιμικροβιακές ουσίες που έχουν εγκριθεί από τον FDA (Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων) τα τελευταία 7 χρόνια προκαλούν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από αυτές που αναφέρονται στα φύλλα οδηγιών. Αυτό αποκάλυψε έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε διεπιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Αντιμικροβιακοί παράγοντες και Χημειοθεραπεία» στο Ντένβερ των ΗΠΑ.


Η Tina Khadem, PharmD του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, παρουσίασε πληροφορίες για 10 από τα 11 αντιμικροβιακά σκευάσματα που πήραν έγκριση την συγκεκριμένη χρονική περίοδο: anidulafungin, darunavir, maraviroc, raltegravir, doripenem, telavancin, ceftaroline, boceprevir, telaprevir, and fidaxomicin.

Καθώς το 3% των εγκεκριμένων αντιμικροβιακών φαρμάκων από τον FDA έχει αποσυρθεί από την αγορά των ΗΠΑ λόγω προβλημάτων στην ασφάλειά τους, οι ερευνητές επανεξέτασαν τη βάση δεδομένων του Συστήματος αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών (AERS) του Οργανισμού για να καθορίσουν τη συχνότητα εμφάνισης κλινικά σημαντικών ανεπιθύμητων ενεργειών που παρατηρήθηκαν στις πρόσφατα εγκεκριμένες αντιμικροβιακές ουσίες έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.


Σύμφωνα με την παρουσίαση της Khadem, για 6 από τα 10 φάρμακα ανιχνεύθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες, «πολλές από τις οποίες δεν περιλαμβάνονται στα φύλλα οδηγιών», όπως:

  • doripenem: ηπατική δυσλειτουργία και υπερχλωραιμία
  • boceprevir: απώλεια βάρους
  • darunavir: πρόωρος τοκετός, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, κοιλιακή υπερτροφία, οξέα στεφανιαία σύνδρομα και συγγενή ανωμαλία στα νεογνά
  • raltegravir: συγγενείς διαταραχές στις καρδιακές βαλβίδες και σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

 

"Αν και με βάση τις κλινικές δοκιμές αξιολογείται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, δυστυχώς οι μελέτες συνήθως αφορούν ομοιογενή πληθυσμό ασθενών και πραγματοποιούνται σε πεπερασμένο χρονικό διάστημα, άρα πιθανόν να μην αντικατοπτρίζουν τι συμβαίνει σε πραγματική χρήση", αναφέρουν οι ερευνητές. "Επιπρόσθετα, ο αριθμός των ασθενών που συμμετέχουν σε μελέτες φαρμάκων δεν είναι συνήθως επαρκής για να επιδείξει σπάνιες αλλά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες."

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κάτι που είναι αδιανόητο, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΣΦΕΕ Μ. Χειμώνα


Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Οι μελέτες στο εμβόλιο COVID-19 συνεχίζονται κανονικά
Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
Αναπτύσσεται εμβόλιο κατά του κορονοϊού 2ης γενιάς
Δημιουργεί Τ-κύτταρα, αυξάνοντας την προστασία από πιθανές μεταλλάξεις του ιού
SARS-CoV-2: Η χρονική διάρκεια μεταδοτικότητας του ιού δεν ξεπερνά τις 10 ημέρες
Ισχύει για τους περισσότερους ασθενείς με COVID-19