Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

τελευταία νέα

AstraZeneca: Δωρεά 9 εκατ. ιατρικών μασκών για την υποστήριξη των υγειονομικών
Επιταχύνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών
Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών εν μέσω πανδημίας;
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δίνει τις απαντήσεις
ΠΦΣ: Προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής
Αίτημα στον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη


Εγκαταλείπεται η επανένταξη, εντείνεται η καταστολή

17/5/2007
Τονίστηκε σε διημερίδα του ΚΕ.Θ.Ε.Α. για τους χρήστες ναρκωτικών.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
από τον Βασίλη Βενιζέλο
Oι φυλακές της Ελλάδας ακολουθούν το σκληρό κοινωνικά παράδειγμα των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών κοινωνιών και "φιλοξενούν" σε αξιοσημείωτα μεγάλο μέρος τους μετανάστες ή χρήστες ναρκωτικών είτε για απλή χρήση και κατοχή είτε για εμπλοκή σε εγκληματική δραστηριότητα.

Στη διαχείριση των κινδύνων, δηλαδή της εγκληματικότητας, των κοινωνικών φόβων και της ανασφάλειας, διαχείριση που έχει αντικαταστήσει την παροχή προνοιακών πολιτικών, έχει στραφεί η ελληνική και η ευρωπαϊκή κοινωνία από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Τα αποτελέσματα αυτής της στροφής της κρατικής πολιτικής είναι η επικράτηση του ποινικού ελέγχου χωρίς ποινική δικαιοσύνη και η περαιτέρω καταστολή των ήδη αποκλεισμένων, μεταξύ των οποίων των χρηστών ναρκωτικών και των μεταναστών. Η κοινωνική επανένταξη δεν ενδιαφέρει πλέον την πολιτική εξουσία και κυρίαρχη προτεραιότητα καθίσταται όχι η επανένταξη των φυλακισμένων, αλλά η πειθάρχησή τους μέσα στις φυλακές.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, που εφαρμόζεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι οι φυλακές της Ελλάδας ακολουθούν το σκληρό κοινωνικά παράδειγμα των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών κοινωνιών και "φιλοξενούν" σε αξιοσημείωτα μεγάλο μέρος τους μετανάστες ή χρήστες ναρκωτικών είτε για απλή χρήση και κατοχή είτε για εμπλοκή σε εγκληματική δραστηριότητα.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που τόνισε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), κατά τη διάρκεια της διεθνούς διημερίδας που διοργάνωσε το Κέντρο στο κατάμεστο από στελέχη και εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με θέμα "Ποινική Δικαιοσύνη, Τοξικοεξάρτηση και Κοινωνική Ένταξη". Ο Γερ. Νοταράς τόνισε ότι ο ελληνικός νόμος που προβλέπει εναλλακτικές της φυλάκισης λύσεις για τους χρήστες ναρκωτικών, όπως για παράδειγμα η οικειοθελής ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα ή η παρακολούθηση από κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους ειδικούς επιστήμονες, δεν εφαρμόζεται! Έτσι, χωρίς εξειδικευμένη προνοιακή πολιτική, η χρήση ναρκωτικών αποτελεί κυρίως θέμα δημοσίας τάξης και όχι δημοσίας υγείας στην Ελλάδα, ενώ οι χρήστες ναρκωτικών αποτελούν αντικείμενο δίωξης για την αστυνομία και τους δικαστές, πολύ μακριά από τις υγειονομικές υπηρεσίες!


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Επιταχύνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δίνει τις απαντήσεις


Σχετικά άρθρα

Η Θεατρική Ομάδα Ψυχικού ανεβάζει το έργο
Η σκηνοθεσία είναι του φαρμακοποιού Βασίλη Παπαπέτρου
Νέα παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα των φαρμακοποιών «Ψυχής Ίαμα»
10 χρόνια δράσης, 7 έργα σε 12 αίθουσες, πάνω από 8 χιλιάδες θεατές
Εγώ, η Κατερίνα Μαλακατέ
Φαρμακοποιός, συγγραφέας και γενικά βιβλιόφιλος
Οι κρυφές συγγένειες του φαρμακοποιού και του ηθοποιού
Η κ. Κάτια Σπερελάκη στον "Φαρμακευτικό Κόσμο"