Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


EFPIA - ΣΦΕΕ: Η Ευρώπη παύει να είναι ελκυστική για τα φάρμακα

5/6/2025 3:50:50 μμ
Η νέα φαρμακευτική νομοθεσία είναι μια χαμένη ευκαιρία σύμφωνα με τους δύο φορείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών της Ε.Ε. σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Νομοθεσίας «αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία να τοποθετηθεί ο τομέας των βιοεπιστημών της Ευρώπης στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου ανταγωνισμού», σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η EFPIA και ο ΣΦΕΕ.


Παρότι ένας σημαντικός αριθμός κρατών-μελών της Ε.Ε. έχουν αναγνωρίσει τον επείγοντα χαρακτήρα της ενίσχυσης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Ευρώπης, η παρούσα συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στην τολμηρή δράση που χρειάζεται η Ευρώπη. Η επιλογή να μειωθεί η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τις φαρμακευτικές εταιρείες καθιστά την Ευρώπη λιγότερο ελκυστική, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις και θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών, χωρίς να αντιμετωπίζονται τα πραγματικά εμπόδια και οι καθυστερήσεις στην πρόσβαση των ασθενών.


Καθώς η νομοθετική διαδικασία εισέρχεται στην τελική της φάση, η EFPIA και ο ΣΦΕΕ προτρέπουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. να εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Για να μπορέσει η Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική και να συνεχίσει να παρέχει λύσεις, θα πρέπει να διαθέτει ένα προβλέψιμο και παγκοσμίως ανταγωνιστικό περιβάλλον για την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή.


Σημειώνεται πως το Συμβούλιο της Ε.Ε. κατέληξε χθες σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τις τριμερείς διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σηματοδοτώντας την έναρξη της τελικής διαδικασίας νομοθεσίας, με τις διαπραγματεύσεις να αναμένονται να ξεκινήσουν στις 17/06.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Όπως ορίζει η ΚΥΑ για την κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης
Με δυνατότητα παροχής φαρμακευτικής ορολογίας






Σχετικά άρθρα

ΦΥΚ: Την άλλη εβδομάδα στα φαρμακεία… αλλά άφαντες οι διαδικαστικές λεπτομέρειες
Στελέχη του κλάδου σχολιάζουν τις κυβερνητικές δηλώσεις στη ΔΕΘ
FDA: Εγκρίνει mRNA εμβόλια για την Covid-19 με περιορισμούς
Απευθύνονται μόνο σε όσους έχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης
ΕΟΠΥΥ: 1,3 δισ. ευρώ στα ιδιωτικά φαρμακεία
Όπως ορίζει η ΚΥΑ για την κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης
e-ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τους απασχολούμενους συνταξιούχους
Προκειμένου να τους επιστραφούν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά