Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΕΦΕΧ: Κέρδος για τη χώρα η άρση της διατίμησης στα ευρείας χρήσεως φάρμακα

4/6/2013 8:05:23 πμ
Η διατήρηση της διατίμησης στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. αποτελεί στρέβλωση, που αποστερεί τη χώρα από έσοδα αλλά και από την είσοδο στην αγορά καινοτόμων φαρμάκων ευρείας χρήσης με σημαντικές επιπτώσεις στη συνολική υγειονομική δαπάνη, τόνισε ο πρόεδρος ΕΦΕΧ Γερ. Κοσμάτος.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


«Χάνουμε την ευκαιρία να έλθουν στην Ελλάδα νέα προϊόντα» τόνισε ο κ. Κοσμάτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως και CEO της Johnson & Johnson Hellas Consumer Products SA, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Shaping the Future of Healthcare in Greece», το οποίο διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα από τους Financial Times. Σημείωσε δε ότι μια αλλαγή πολιτικής θα οδηγήσει σε αύξηση των κατηγοριών που κυκλοφορούν, θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις για εγχώρια παραγωγή, θα τονώσει την απασχόληση, θα στηρίξει τον κλάδο των φαρμακοποιών σε μια δύσκολη περίοδο, θα φέρει και έσοδα στα δημόσια ταμεία, ενώ θα αποσυμφορήσει και το σύστημα υγείας. «Κάθε ένα δολάριο που πηγαίνει σε ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. εξοικονομεί 6 στο σύστημα υγείας βάσει ερευνών στις ΗΠΑ», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις μόνο χώρες της Ευρώπης που υπάρχει διατίμηση για τα ευρείας χρήσεως φάρμακα (οι άλλες είναι η Λετονία και η Τσεχία). «Στην Ελλάδα το 5-7% της αγοράς φαρμάκου προέρχεται από τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., ενώ στην Ε.Ε. είναι στο 24%» τόνισε χαρακτηριστικά για το θέμα που αποτελεί ένα και από τα ζητήματα που η τρόικα αναμένεται να συζητήσει κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώνεται ήδη πίεση από τους δανειστές ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση για άρση της διατίμησης, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι θετικό στην προοπτική, που ωστόσο αποτελεί λεπτό ζήτημα, καθώς, πέρα από τη διατίμηση, υπάρχει και θέμα με το χώρο διάθεσης. Πρόσφατα ο ΕΦΕΧ και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, που στηρίζει την επιλεκτική απελευθέρωση τιμής συγκεκριμένων σκευασμάτων, αλλά όχι της διάθεσης σε σούπερ μάρκετ, περίπτερα κλπ., υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη της αγοράς των ΜΗ.ΣΥΦ.Α., και συνολικά της αυτο-θεραπείας στην Ελλάδα με στόχο την εξέλιξη των φαρμακείων σε σύγχρονα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.


Πηγή: tovima.gr


 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στελέχη του ΕΟΦ συναντήθηκαν με τον Κύπριο υπουργό Υγείας
Για την υπεύθυνη αξιοποίηση της ΑΙ & την ψηφιακή εγγραμματοσύνη στην υγεία






Σχετικά άρθρα

Το καλοκαιράκι ο φαρμακοποιός γίνεται και σωτήρας
Γράφει ο Νικόλαος Τράντος, ψυχολόγος M.Sc., σύμβουλος ανάπτυξης φαρμακείων
FIP: Ζητά τη υποστήριξη των φροντιστών και τη βέλτιστη διαχείριση των NCDs
Από το εν εξελίξει Συνέδριό της στον Καναδά
Τι να προσέξετε πριν από την επόμενη εκπτωτική ενέργεια στο φαρμακείο
Γράφει ο Γιάννης Δατσέρης, founder και managing director της prais.ai
ΕΜΑ: Σε έλλειψη τα φάρμακα με paliperidone palmitate
Λόγω προβλημάτων παραγωγής από τη Pharmathen International