Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Η οικονομία ανοίγει με συμμάχους τους φαρμακοποιούς
Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά

Εθελοντική προσφορά αίματος: Μία μοναδική πράξη ανθρωπισμού

17/6/2011
Εορτάστηκε στις 14/6 η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Στις 14 Ιουνίου εορτάστηκε, για μια ακόμη χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (World Blood Donor Day).


Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2005 και οργανώνεται από κοινού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), της Διεθνούς Εταιρίας Μετάγγισης Αίματος (ISBT) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Οργανώσεων Αιμοδοσίας (IFODS).


Η ημερομηνία είναι η γενέθλια ημέρα του Γερμανού ιατρού Κάρλ Λάντσταινερ που ανακάλυψε το 1900 τις ομάδες αίματος και πήρε το Νόμπελ Ιατρικής το 1930.


Ο εορτασμός της ημέρας αυτής έχει στόχο να τραβήξει την παγκόσμια προσοχή και να αφυπνίσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων ως προς την χρησιμότητα της εθελοντικής δωρεάς σε αίμα, ως μέγιστη προσφορά στον συνάνθρωπο, αλλά και να τονίσει την μεγάλη ανάγκη τόσο για αίμα όσο και για τα παράγωγα του.


Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως: να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες και να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες.


Η Παγκόσμια Ημέρα ζητά επί πλέον να ευχαριστήσει τους εθελοντές αιμοδότες γι? αυτό το δώρο ζωής στον συνάνθρωπο. Η εθελοντική προσφορά αίματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές Κοινωνικού Εθελοντισμού και αλληλεγγύης και είναι μία μοναδική πράξη ανθρωπισμού.


Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.


«Χρωματίστε τον κόσμο κόκκινο το 2011» διακηρύσσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.


Το σύνθημα του φετινού εορτασμού ήταν: «Περισσότερο Αίμα - Περισσότερη Ζωή». Το θέμα αυτό επιλέχθηκε για να δείξει την επείγουσα ανάγκη να γίνουν και άλλοι άνθρωποι στον κόσμο «σωτήρες ζωής» με την ένταξη τους στους εθελοντές αιμοδότες, αλλά και να μεταδώσει την ιδέα στις νεώτερες γενεές.

 • Οι εθελοντές αιμοδότες παγκοσμίως είναι περίπου 93 εκατομμύρια για όλους τους τύπους αίματος.
 • Το 50% όλων των δωρεών συλλέγεται από τις αναπτυγμένες χώρες.
 • Ο μέσος όρος είναι 45,4 δωρεές ανά 1000 άτομα στις αναπτυγμένες χώρες σε σύγκριση με τις αναπτυσσόμενες που είναι 10,6 και στις λιγότερο αναπτυγμένες που είναι 3,6 ανά 1000 άτομα πληθυσμού. Τελικά όμως η αναλογία δωρητών αίματος είναι λιγότερο από το 1% του πληθυσμού σε 77 χώρες.

Από το 1975 ο Π.Ο.Υ. αγωνίζεται να βελτιώσει θέματα σχετικά με την ασφάλεια τόσο αυτού του ίδιου του αίματος όσο και την ασφαλή μετάγγιση (Blood Transfusion Safety). Το πρόγραμμα της ασφαλούς μετάγγισης του Π.Ο.Υ. (BTS) επικεντρώνεται σε ορισμένες περιοχές κλειδιά όπως:

 • Στην ενίσχυση του συστήματος αιμοδοσίας το οποίο απαιτεί στρατηγική, κυβερνητική δέσμευση και εθνική πολιτική για την αιμοδοσία, εκπαίδευση, σχεδιασμό και επαρκείς οικονομικές πηγές.
 • Στο σύστημα ποιότητας που είναι το κλειδί για την διαθεσιμότητα ασφαλούς αίματος.
 • Στην εθελοντική και χωρίς αμοιβή αιμοδοσία.
 • Στην εξέταση του αίματος του δότη για τον κίνδυνο μετάδοσης νοσήματος όπως ηπατίτιδα, HIV κ.λπ. αλλά και για την κατάταξή του σε ομάδα με το σύστημα ΑΒΟ και RhD.
 • Στην επεξεργασία του αίματος ώστε να μπορούν να χορηγηθούν και χωριστά τα μέρη του (ερυθρά, αιμοπετάλια, πλάσμα κλπ).
 • Στην κλινική χρήση με τον κατάλληλο τρόπο και στον κατάλληλο χώρο.
 • Στην Αιμοεπαγρύπνηση που αφορά την αναγνώριση και την πρόληψη συμβαμμάτων που σχετίζονται με την μετάγγιση αίματος με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας και της επάρκειας, καλύπτοντας όλη την αλυσίδα από τον δότη έως τον δέκτη. Είναι δηλαδή ένα Παγκόσμιο σύστημα επαγρύπνησης – επιτήρησης του οποίου η σπουδαιότητα τονίστηκε στην 8η Παγκόσμια Συνεργασία για την Ασφάλεια του Αίματος που έγινε τον Δεκέμβριο του 2007 στην Γενεύη( Global Collaboration for Blood Safety).
 • Στη Συνεργασία και Συναδελφικότητα που είναι οι πυλώνες για επιτευχθούν οι στόχοι της Δημόσιας Υγείας.
 • Στην Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την ασφάλεια του αίματος: Global Data Base on Blood Safety (GDBBS). Το αντικείμενο αυτής της βάσης δεδομένων είναι να συλλέγει και να αναλύει στοιχεία από όλες της χώρες όχι μόνο για το αίμα αλλά και για τα παράγωγα του. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται ως βάση για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα των μεταγγίσεων.

 

Στην Ευρώπη ο Π.Ο.Υ. δραστηριοποιείται με το περιφερικό του γραφείο (Who European Region). Συνεργάζεται με τις Εθνικές Αρχές για τα θέματα Υγείας, επεξεργάζεται τα προγράμματα δωρεών ως προς την διαχείριση ποιότητας, κλινικής χρήσης του αίματος και των παραγώγων του, επεξεργάζεται και ανταλλάσσει οδηγίες. Σαν τμήμα του Π.Ο.Υ. στην Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την ασφάλεια του διακινούμενου αίματος συλλέγει στοιχεία από την δικαιοδοσία του στην Ευρώπη ώστε να στοιχειοθετήσει τους στόχους που έχει πετύχει και να χαράξει την στρατηγική για τους επόμενους.


Η ασφάλεια και η διαθεσιμότητα σε αίμα έχει άμεση σχέση με την Δημόσια Υγεία. Απαιτείται οργάνωση, τεχνολογικός εξοπλισμός και εκπαίδευση για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αλλά πάνω από όλα είναι επείγουσα ανάγκη να ενταχθούν στις τάξεις των Εθελοντών Αιμοδοτών όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκφράζοντας την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.


Χρωστούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Εθελοντές Αιμοδότες για την τεράστια κοινωνική προσφορά τους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εμπιστοσύνη είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιών
Και ο φαρμακοποιός μπορεί να βρίσκει λύσεις για την υγεία, το ευ ζην και την ομορφιά της


Σχετικά άρθρα

Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά
Ένωση Βιοπαθολόγων: Προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της χρήσης των self tests
Οι πρακτικές που ακολουθούνται είναι επικίνδυνες, σύμφωνα με την πρόεδρο Χ. Νικολάου
Δ. Μιχαηλίδου: Το 2021 θα εκπονήσουμε σχέδιο 2 δισ. ευρώ για την κοινωνική πολιτική
Η υφυπουργός εργασίας συμμετείχε στη συζήτηση για τη δημόσια υγεία και την οικονομία που διοργάνωσε το ACG Institute
Η πανδημία και οι μειωμένοι εμβολιασμοί οδηγούν την ΕΕ στο «zombification»
Οι κίνδυνοι που αναδεικνύει η ProfitLevel