Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ε. Μαρκάκη: Οι φαρμακαποθήκες δεν ευθύνονται για τις ελλείψεις, ούτε εκβιάζουν την κυβέρνηση

24/1/2022 7:11:33 μμ
Τι απαντά η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων στον ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΦΣ την περασμένη Παρασκευή με αφορμή την άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών του ΕΟΦ, τις ελλείψεις φαρμάκων και τις αιτήσεις ακύρωσης των αποφάσεων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων από μεγάλο αριθμό ιδιωτικών φαρμακαποθηκών, οι οποίες ήταν και το αντικείμενο συζήτησης στο ΣτΕ, πυροδότησε την άμεση αντίδραση των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών. Σημειώνεται πως ο ΠΦΣ ζήτησε από τον ΕΟΦ να «τολμήσει» να απαγορεύσει τις εξαγωγές όλων των αποδεδειγμένα ελλειπτικών φαρμάκων, ενώ κάνει λόγο για «εκβιασμό της Πολιτείας» από την πλευρά των φαρμακαποθηκών και για «έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας».

Η απάντηση της προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Ειρήνης Μαρκάκη

Μιλώντας αποκλειστικά στο f.daily η πρόεδρος του ΠΣΦ εξήγησε ότι οι αιτήσεις για τις οποίες θα γινόταν συζήτηση στο ΣτΕ αφορούν υπόθεση του 2019, ενώ η αναβολή αποφασίστηκε για άγνωστους λόγους. Επίσης υποστήριξε την πρακτική των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών σχετικά με τις εξαγωγές, διαβεβαιώνοντας πως αυτές είναι νόμιμες, δηλώνονται στον ΕΟΦ και παρακολουθούνται από αυτόν. Όπως τόνισε η ίδια:

«Είναι πάγια θέση του Συλλόγου μας να υποδεικνύουμε στα μέλη μας να μην εξάγουν φάρμακα που είναι ελλειπτικά στη χώρα μας. Πάντα, μα πάντα, πρέπει να καλύπτεται ο Έλληνας ασθενής και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς. Πρέπει να βρεθούν οι αιτίες του προβλήματος και όχι να επιτιθέμεθα πάντα στις φαρμακαποθήκες. Είμαστε όλοι φαρμακοποιοί και έχουμε δώσει τον ίδιο όρκο».

Η Ε. Μαρκάκη εξήγησε πως οι ελλείψεις φαρμάκων οφείλονται μεταξύ άλλων σε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα του εξωτερικού, τα οποία μεγεθύνθηκαν την περίοδο της COVID-19. Συμπλήρωσε δε πως η «κοινωνική ευαισθησία» του Συλλόγου έχει αποδειχθεί πολλάκις στα χρόνια, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διανομή των self tests και των εμβολίων εν μέσω πανδημίας, αλλά και κάποια χρόνια πριν, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, οι φαρμακαποθήκες διατήρησαν την πίστωση στα φαρμακεία, με κίνδυνο την οικονομική καταστροφή.

Τι υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί

Πάντως για τους φαρμακοποιούς, η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ να άρει τις παράλληλες εξαγωγές είναι μια απόφαση εκτός λογικής, καθώς αυτή τη στιγμή ο κλάδος και το κυριότερο οι πολίτες δεινοπαθούν να προμηθευτούν πολλά ευρέως γνωστά σκευάσματα και μάλιστα εν μέσω Covid-19, όπου ο φόρτος εργασίας έχει γίνει αφόρητος για πολλούς φαρμακοποιούς.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου