Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ε.Ε.: Πρόστιμα για καρτέλ στο χώρο του φαρμάκου

23/10/2023 9:42:28 μμ
Πέντε φαρμακευτικές εταιρείες θα πληρώσουν συνολικά 13,4 εκατ. ευρώ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 13,4 εκατ. ευρώ σε πέντε φαρμακευτικές εταιρείες λόγω της συμμετοχής τους σε σύμπραξη που αφορά ένα σημαντικό φαρμακευτικό συστατικό.


Πρόκειται για τις εταιρείες Alkaloids of Australia, Alkaloids Corporation, Boehringer, Linnea και Transo-Pharm, οι οποίες παραδέχτηκαν την εμπλοκή τους στη σύμπραξη και συμφώνησαν να διευθετήσουν την υπόθεση. 

Η αποκάλυψη στην Επιτροπή έγινε από την εταιρεία C2 PHARMA, η οποία επίσης συμμετείχε στη σύμπραξη και δεν της επιβλήθηκε πρόστιμο. Στο πλαίσιο της έρευνας, η Επιτροπή, άσκησε δίωξη σε μία έβδομη εταιρεία, την Alchem, η οποία αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη διευθέτηση.


Η σύμπραξη αφορά το προϊόν N-Butylbromide Scopolamine/ Hyoscine (SNBB), μια σημαντική πρόδρομη ύλη για την παραγωγή του αντισπασμωδικού φαρμάκου Buscopan για τον κοιλιακό πόνο και των γενόσημων εκδόσεων του. Η έρευνα της Επιτροπής έδειξε ότι οι έξι εταιρείες συντόνισαν και συμφώνησαν να καθορίσουν ελάχιστη τιμή πώλησης του SNBB στους διανομείς και παρασκευαστές γενόσημων φαρμάκων και να κατανείμουν ποσοστώσεις, ενώ αντάλλαξαν εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για παράβαση που διήρκεσε από την 1η Νοεμβρίου 2005 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2019. 


Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Επιτροπή επιβάλλει κυρώσεις σε μια σύμπραξη στον φαρμακευτικό χώρο, η οποία σχετίζεται με δραστική φαρμακευτική ουσία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή