
Μαρία Πουρνάρη (Health Hub), Κωνσταντίνος Δεμέτζος (ΕΚΠΑ - Τμήμα Φαρμακευτικής), Απόστολος Βαλτάς (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος)
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ανακοίνωσε συνεργασία με το Health Hub, τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας (ΕΚΨΚ) στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου, για να παράσχει κατάρτιση στην ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και καινοτόμων τεχνολογιών στη φαρμακευτική επιστήμη και πρακτική. «Οι φαρμακοποιοί θα πάρουν πιστοποιητικό από δύο πανεπιστήμια, Αιγαίου και Αθηνών, και θα έχουν μια ομοιόμορφη γνώση πάνω σε θέματα αιχμής τα οποία έχουμε συνδιαμορφώσει ως μαθήματα με τον ΠΦΣ», δήλωσε ο υπεύθυνος προγράμματος, Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση στη φαρμακευτική φροντίδα των ασθενών και στις πρώτες βοήθειες, με έμφαση σε σύγχρονες καινοτομίες και τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Καλύπτει θεματικές ενότητες αιχμής όπως:
- Σύγχρονες πρακτικές φαρμακευτικής φροντίδας
- Ενεσοθεραπεία
- Συνταγογράφηση
- Επικοινωνία με ασθενείς
- Πρόληψη λαθών και διαχείριση θεραπευτικών προκλήσεων
- Φαρμακοεπαγρύπνηση
- Παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων
- Τεχνολογία σύγχρονων εμβολίων
- Ψηφιακός μετασχηματισμός του φαρμακείου
- Δοκιμασίες ταχέως ελέγχου (point of care testing) και ψηφιακές εξελίξεις
- Χρήση καινοτόμων διαγνωστικών στο φαρμακείο.
Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο έχει σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου φαρμακοποιού, ενισχύοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές του με τη βοήθεια προηγμένων εργαλείων και μεθόδων. «Σε συνδυασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη, εκεί θα κριθεί το μέλλον και η εξέλιξη των φαρμακείων», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς. Όπως σημείωσε, ενώ αντίστοιχα σεμινάρια στην αγορά κοστολογούνται έως και 500 ευρώ, το πρόγραμμα αυτό είναι όχι μόνο δωρεάν, αλλά και πιο περιεκτικό και «όσοι δεν το παρακολουθήσουν κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στις εξελίξεις». Ο Απ. Βαλτάς αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό που προωθεί η Ευρώπη στον φαρμακευτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι «χωρίς αυτή την αλλαγή τα φαρμακεία δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής…δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε πίσω». Ο ίδιος τόνισε ότι «η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία. Αν δεν συνδεθεί ουσιαστικά με τη γνώση και τη συνεχή επιμόρφωση, ο κλάδος μας θα μείνει πίσω».
Από την πλευρά του ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Σταύρος Σταυρινίδης, που συμμετέχει με την ομάδα του στο πρόγραμμα, δήλωσε ότι «τα σεμινάρια θα δώσουν στους συμμετέχοντες επιστημονικά εφόδια αιχμής που αφορούν τον ρόλο της πολυπλοκότητας και της τεχνητής νοημοσύνης τόσο στη φαρμακευτική νανοτεχνολογία όσο και στην εξατομικευμένη θεραπεία».
Το σχετικό μνημόνιο που υπογράφηκε με το Health Hub είναι «η αρχή μιας συνεργασίας και σε άλλα πράγματα» είπε ο Απ. Βαλτάς, μιλώντας για την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού και του ίδιου του συλλόγου. «Το Health Hub μας βοηθά να συνεχίσουμε να κάνουμε πράξη τη φιλοσοφία μας, η οποία είναι: προοπτική και εκσυγχρονισμός».
Η Μαρία Πουρνάρη, Chief Operations Officer του Health Hub, δήλωσε ότι «η συνεργασία μεταξύ του ΠΦΣ και των δύο πανεπιστημίων αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ του ακαδημαϊκού τομέα και της αγοράς. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν πολλοί φορείς, και σήμερα αυτό επιτυγχάνεται με το Health Hub αρωγό. Είναι μεγάλη μας επιτυχία». Πρόσθεσε ότι «αυτό το τρίγωνο θα λειτουργήσει πολύ καλά για να φτάσουμε σε φαρμακοποιούς όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε όλη τη χώρα». Η ίδια εξήγησε ότι το Health Hub συντονίζεται από Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (iED). Το iED και κατΆ επέκταση το Health Hub, με έδρα τη Λάρισα, πέραν της Αττικής, δραστηριοποιείται στα Ιόνια Νησιά, το Αιγαίο, τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.