Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Δωρεάν φάρμακα σε διαβητικούς και φθηνότερα για ρευματοειδή νοσήματα

26/6/2013 1:44:07 μμ
Η είδηση, όπως ανακοινώθηκε από το Μ. Σαλμά και η ερμηνεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η είδηση

Ποιοι θα παίρνουν δωρεάν ή φθηνότερα φάρμακα;

Πρόκειται για 500.000 διαβητικούς οι οποίοι θα παίρνουν τις ταινίες μέτρησης σακχάρου εντελώς δωρεάν και για 100.000 ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή νοσήματα, για τους οποίους η συμμετοχή στα φάρμακα μειώνεται από 25% σε 10%. Επιπρόσθετα, πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θα έχουν άμεσα 50.000 φτωχοί ασφαλισμένοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Η λίστα με τα ονόματα των δικαιούχων προέκυψε από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείο Οικονομικών και αφορά πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν τηλεφωνικά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, ενώ η προμήθεια των φαρμάκων θα γίνεται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και από κάποια ιδιωτικά φαρμακεία στην περιφέρεια σε συνεργασία με τους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους.

Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις φέρουν την υπογραφή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά και δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όπως εξήγησε χθες ο κ. Σαλμάς, οι αποφάσεις αυτές δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ, καθώς έχει εξασφαλιστεί η σχετική έκπτωση από τη φαρμακοβιομηχανία (για την περίπτωση των διαβητικών), ενώ με την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων (για ρευματοειδή νοσήματα) δεν θα συνταγογραφούνται τα ακριβά σκευάσματα. Για το πρόγραμμα των 50.000 ασφαλισμένων, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας έχει αναλάβει να διαθέτει δωρεάν τα φάρμακα.

Η ερμηνεία

Όταν το «πλαφόν» βαφτίζεται «δωρεάν»

Είναι άκρως ανησυχητικό να βαφτίζεται «δωρεάν» κάτι που υπόκειται σε πλαφόν ασφαλιστικής τιμής· τιμή δηλαδή που ο ασφαλιστικός φορέας βάζει ως ανώτατη (πλαφόν) αποζημιούμενη. Πέρα από αυτήν την τιμή, ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει τη διαφορά από την τσέπη του.

Το ίδιο συμβαίνει και στις ταινίες μέτρησης σακχάρου. Θεσπίζεται ανώτατη ασφαλιστική τιμή 25€ για τις 50 ταινίες. Οι γνωστότερες όμως ταινίες που κυκλοφορούν κοστίζουν 33 ευρώ. Αυτό σημαίνει λοιπόν πως αν ο ασφαλισμένος επιθυμεί να συνεχίσει να παίρνει τις ίδιες ταινίες θα πληρώνει τη διαφορά, δηλαδή 8€ παρόλο που η συμμετοχή είναι μηδενική! Τι πλήρωνε ως τώρα; Για σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ πλήρωνε το 25% του 33€, δηλαδή 8,25€. Για ΣΔ τύπου Ι όμως δεν πλήρωνε απολύτως τίποτα (αφού καλύπτονταν και τα 33€ από τον ασφαλιστικό φορέα). Τώρα θα κληθεί ο ασφαλισμένος να πληρώνει 8€ στο κουτί από την τσέπη του (!) αφού πλέον ο φορέας του καλύπτει μόνο τα 25€. Στη διάθεση του καθενός να κρίνει, αν αυτό μπορεί να λέγεται «δωρεάν» και αν πράγματι αλλάζει κάτι προς το καλύτερο.

Το πλαφόν δαπάνης στις ταινίες λοιπόν αρχίζει και λέγεται «ταινίες δωρεάν», η καθυστέρηση πληρωμών λέγεται «χρονοδιάγραμμα», η μείωση των παροχών υγείας λέγεται «περικοπή της σπατάλης» και ο συμβιβασμός με την άτυπη οδηγία του γιατρού λέγεται πλήρης καθολική ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

 


www.imerisia.gr / farmakopoioi.blogspot.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή