Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Διυπουργική σύσκεψη για τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. την Παρσκευή

24/1/2014 9:39:43 πμ
Επόμενο βήμα η σύνταξη νομοσχεδίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Μετά τη συνάντηση των φαρμακοποιών με το υπουργείο Ανάπτυξης, από την οποία δεν προέκυψε καμία συμφωνία, το ζήτημα της απελευθέρωσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) θα τεθεί –μεταξύ άλλων– στη διυπουργική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 24/1, και στην οποία θα προεδρεύσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος.


Ένα από τα βασικά αντικείμενα της διυπουργικής θα είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν και οι παρεμβάσεις στην αγορά που προωθεί το υπουργείο στο πλαίσιο των προτάσεων του ΟΟΣΑ, στις οποίες μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατάργηση της υποχρεωτικής διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα, η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου, αλλά και αλλαγές στο καθεστώς πώλησης, παραγωγής και διακίνησης του ψωμιού.


Παρόλα αυτά πήγες του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρουν ότι το επόμενο βήμα είναι η σύνταξη νομοσχεδίου, το οποίο θα παρουσιαστεί τελικά στις αρχές Φεβρουαρίου και όχι στα τέλη Ιανουαρίου όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Παράλληλα διαψεύδουν ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να προχωρήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ακούστηκε από την πλευρά των φαρμακοποιών. Τέλος, επισημάνθηκε από την πλευρά του υπουργείου ότι οι λεπτομέρειες της απελευθέρωσης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θα συζητηθούν και θα οριστούν από το υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Φ.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή