Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Διπλασιάστηκαν οι δηλητηριάσεις από παυσίπονα στα παιδιά

9/11/2016 3:10:38 μμ
SOS των παιδιάτρων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Όπως αναφέρει μια πρόσφατη μελέτη, ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται για δηλητηρίαση από οπιοειδή παυσίπονα σχεδόν διπλασιάστηκε από το 1997 - 2012, από περίπου 1,40 ανά 100.000 παιδιά σε 3,71 ανά 100.000 παιδιά. Αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι και η πιο ευάλωτη στις δηλητηριάσεις από αυτά τα χάπια όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics.


Όπως ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale, Julie Gaither, τα οπιοειδή είναι πανταχού σε κάθε νοικοκυριό και δυστυχώς τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε αυτά.


Η μελέτη εξέτασε περισσότερες από 13.000 εισαγωγές σε νοσοκομείο από τα έτη 1997-2012από δηλητηριάσεις οπιοειδών. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τον Οργανισμό για την Υγείατην Έρευνα και την Ποιότητα.

Το ποσοστό των νηπίων που νοσηλεύονται υπερδιπλασιάστηκε, πηγαίνοντας από 0,86 ανά 100.000 σε 2,62 ανά 100.000. Είναι πιθανό ότι τα παιδάκια παίρνουν τα μπουκαλάκια με τα χάπια γιατί νομίζουν ότι είναι καραμέλες.


Αυτό ωστόσο που έχει ανησυχήσει περισσότερο τους επιστήμονες είναι ο κίνδυνος τα χάπια αυτά να πέσουν στα χέρια των εφήβων, γιατί όπως λένε, δεν είναι λίγοι οι έφηβοι που δηλητηριάζονται σκόπιμα. Οι έφηβοι έχουν υψηλότεροκίνδυνο για αυτοκτονίες καθώς πολλοί εξ αυτών περνούν από περιόδους κατάθλιψης. Για τον λόγο αυτό παρατηρήθηκε ότι μόνο για το 2012 εισήχθησαν στο νοσοκομείο 10,17 έφηβοι ανά 100.000, για δηλητηρίαση από οπιοειδή.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γιατροί έχουν το μεγαλύτερο βάρος ως προς αυτό, καθώς πρέπει να μιλήσουν με τον κάθε ασθενή τους σχετικά με τους τρόπους αποθήκευσης των φαρμάκων στο σπίτι τους, ειδικά αν έχουν παιδιά.


Οι ερευνητές ωστόσο, σημειώνουν ότι και οι παιδίατροι θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν έναν ρόλο, ζητώντας από τους γονείς να είναι προσεκτικοί στο πούφυλάνε τα φάρμακά τους, αναφέροντας τον κίνδυνο πιθανής δηλητηρίασης από οπιοειδή.


Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στη συνταγογράφηση για τα παιδιά, ειδικά στους εφήβους καθώς περίπου 1 στους 10 μαθητές γυμνασίου,σύμφωνα με την έκθεση, έχουν λάβει οπιοειδή για μη ιατρικό λόγο, και κοντά στο 40% από αυτούς απάντησαν ότι πήραν αυτά τα φάρμακα μέσω συνταγής δικού τους ανθρώπου.


Τα ευρήματα, της μελέτης, όπως λένε οι συγγραφείς της, υποδεικνύουν την ανάγκη για τη μια διαφορετική προσέγγιση της δημόσιας υγείας. Το ζήτημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι μόνο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όταν προκύψει, αλλά να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος ως προς τη μεγάλη ανάγκη για ασφαλή φύλαξη των παυσίπονων στο σπίτι.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναδείχθηκε σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του 9ου Delphi Economic Forum
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους