Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Διευκρινίσεις για τους σταυρούς φαρμακείων ζήτησε ο Φ.Σ. Πειραιά

20/2/2022 2:10:05 μμ
Ο Ηλ. Δημητρέλλος ανατρέχει για άλλη μία φορά στη σχετική νομοθεσία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Φ.Σ. Πειραιά ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τη νομοθεσία περί σταυρών και φωτεινών επιγραφών φαρμακείων και ο νομικός σύμβουλος Ηλίας Δημητρέλλος απαντά τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στις σχετικές διατάξεις περί διαφημίσεων και φαρμακείων.

Ειδικότερα, απαγορεύεται η «τοποθέτηση σε κατοικημένες περιοχές ενδεικτικών πινακίδων που προσδιορίζουν τη θέση ή τη διεύθυνση ιδιωτικών επιχειρήσεων ή καταστημάτων».
Όσον αφορά όμως αυτές τις ενδεικτικές πινακίδες υπάρχει η εξής εξαίρεση: «Σε ειδικές περιπτώσεις, όταν πρόκειται για καταστήματα που πωλούν είδη ή παρέχουν υπηρεσίες άμεσης ανάγκης, ιδίως φαρμακεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία, η τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων μπορεί να επιτραπεί, μετά από προηγούμενη άδεια του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου».
Επιπλέον ο ειδικός επισημαίνει ότι «με αποφάσεις του Δημοτικού ή του Κοινοτικού Συμβουλίου ή του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας […] μπορεί να παραχωρείται η χρήση χώρων […] , χωρίς αντάλλαγμα, σε νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς για την προβολή δραστηριοτήτων και μηνυμάτων τους. Για την προβολή αυτή, δεν οφείλεται τέλος διαφήμισης».

Ο νομικός συνοψίζει πως είναι απολύτως σαφές ότι η Πολιτεία έχει προνοήσει να καθίσταται υποχρεωτική η τοποθέτηση των εν λόγω σημάνσεων και δη του πράσινου σταυρού, προκειμένου να είναι άμεσα δυνατή η ευχερής εξεύρεση των λειτουργούντων φαρμακείων από τους πολίτες και κυρίως τους ασθενείς, και όχι φυσικά για διαφημιστικούς λόγους. 

«Πόσω μάλλον όταν τα φαρμακεία έχουν αναγνωριστεί ως Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επί σκοπώ προστασίας της Δημόσιας Υγείας και του Δημόσιου συμφέροντος», καταλήγει ο ίδιος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Θ. Κουτσούκης: «Μας έδωσαν τα εμβόλια Covid-19 που δεν αφορούν κανέναν πλέον»
Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας