Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Διευκρινίσεις για τους σταυρούς φαρμακείων ζήτησε ο Φ.Σ. Πειραιά

20/2/2022 2:10:05 μμ
Ο Ηλ. Δημητρέλλος ανατρέχει για άλλη μία φορά στη σχετική νομοθεσία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Φ.Σ. Πειραιά ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τη νομοθεσία περί σταυρών και φωτεινών επιγραφών φαρμακείων και ο νομικός σύμβουλος Ηλίας Δημητρέλλος απαντά τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στις σχετικές διατάξεις περί διαφημίσεων και φαρμακείων.

Ειδικότερα, απαγορεύεται η «τοποθέτηση σε κατοικημένες περιοχές ενδεικτικών πινακίδων που προσδιορίζουν τη θέση ή τη διεύθυνση ιδιωτικών επιχειρήσεων ή καταστημάτων».
Όσον αφορά όμως αυτές τις ενδεικτικές πινακίδες υπάρχει η εξής εξαίρεση: «Σε ειδικές περιπτώσεις, όταν πρόκειται για καταστήματα που πωλούν είδη ή παρέχουν υπηρεσίες άμεσης ανάγκης, ιδίως φαρμακεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία, η τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων μπορεί να επιτραπεί, μετά από προηγούμενη άδεια του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου».
Επιπλέον ο ειδικός επισημαίνει ότι «με αποφάσεις του Δημοτικού ή του Κοινοτικού Συμβουλίου ή του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας […] μπορεί να παραχωρείται η χρήση χώρων […] , χωρίς αντάλλαγμα, σε νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς για την προβολή δραστηριοτήτων και μηνυμάτων τους. Για την προβολή αυτή, δεν οφείλεται τέλος διαφήμισης».

Ο νομικός συνοψίζει πως είναι απολύτως σαφές ότι η Πολιτεία έχει προνοήσει να καθίσταται υποχρεωτική η τοποθέτηση των εν λόγω σημάνσεων και δη του πράσινου σταυρού, προκειμένου να είναι άμεσα δυνατή η ευχερής εξεύρεση των λειτουργούντων φαρμακείων από τους πολίτες και κυρίως τους ασθενείς, και όχι φυσικά για διαφημιστικούς λόγους. 

«Πόσω μάλλον όταν τα φαρμακεία έχουν αναγνωριστεί ως Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επί σκοπώ προστασίας της Δημόσιας Υγείας και του Δημόσιου συμφέροντος», καταλήγει ο ίδιος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά τη συνεργασία του ΠΦΣ με τους Φ.Σ. Χανίων & Κοζάνης
Εμπλέκονται σε εικονικές εκτελέσεις συνταγών






Σχετικά άρθρα

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του ΠΦΣ με λίγες διαφορές στη σύνθεση
Πρόεδρος παραμένει ο Απόστολος Βαλτάς
Φ.Σ. Πέλλας: Νέες οθόνες προβολής εφημεριών στα φαρμακεία του νομού
Στο πλαίσιο συνεργασίας με την εταιρεία ITEQ
12 στρατηγικές για ισχυρότερα φαρμακεία
Τις προτείνει η FIP προς κυβερνήσεις, κοινό και επαγγελματίες υγείας
Νέο «αυτόνομο» φαρμακείο στις ΗΠΑ
Εκτελεί συνταγή και συσκευάζει φάρμακα μέσα σε 60 δευτερόλεπτα