Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Διαρρήξεις Φαρμακείων: Αίτημα στον πρωθυπουργό για επίσπευση αλλαγής της νομοθεσίας

29/4/2020 9:12:06 πμ
Γράφει ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε μείζον πρόβλημα για τους φαρμακοποιούς έχει εξελιχθεί το ζήτημα των διαρρήξεων των φαρμακείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαρρήκτες, προκειμένου να αρπάξουν λίγα χρήματα, προξενούν ζημιές αρκετών χιλιάδων ευρώ ενώ πραγματικά, δεν τους πτοεί κανένα από τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί. Δεν τους αποθαρρύνουν ούτε τα στόρια των φαρμακείων, ούτε ο συναγερμός, ούτε οι κάμερες καταγραφής, ούτε αν το φαρμακείο βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο.

Οι εξορμήσεις γίνονται τις πρώτες πρωινές ώρες και οι δράστες κατορθώνουν να ολοκληρώσουν το έργο τους σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πριν προλάβουν να επέμβουν οι υπηρεσίες φύλαξης και η αστυνομία. Εξαιτίας των διαρρήξεων και της στοχοποίησης των φαρμακείων ο Σύλλογός μας ζήτησε συνάντηση με τους αρμόδιους της Ελληνικής Αστυνομίας για να βρεθεί μια λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι συνάδελφοι.


Στη συνάντηση παρουσιάστηκε αναλυτικά από την πλευρά μας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί της πόλης μας. Πιο συγκεκριμένα, ειπώθηκε ότι οι πολλαπλές διαρρήξεις φαρμακείων έχουν φέρει σε απόγνωση τους συναδέλφους και μάλιστα όχι μόνο αυτούς που έχουν πέσει θύματα των διαρρηκτών. Όλοι οι συνάδελφοι έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Πέφτουμε να κοιμηθούμε το βράδυ με το μυαλό μας στο φαρμακείο μας, το μάτι μας μισάνοιχτο προς το τηλέφωνο, ελπίζοντας να μη χτυπήσει στη μέση της νύχτας και μας ειδοποιήσουν για τα δυσάρεστα. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας μάς εξήγησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο σε επίπεδο ελλιπούς στελέχωσης όσο και σε επίπεδο υφιστάμενης νομοθεσίας.


Πιο συγκεκριμένα, με την ισχύουσα νομοθεσία οι διαρρήκτες που συλλαμβάνονται, αφήνονται ελεύθεροι μέχρι να δικαστούν, άρα είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν το έργο τους που διεκόπη από τη σύλληψή τους, όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση των φαρμακείων. Σύμφωνα με την αστυνομία, αυτό αναμένεται να αλλάξει το επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε υπάρχει η ελπίδα να εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση. Τόσο ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης όσο και ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης ανέφεραν στα μέλη του προεδρείου του Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι έχουν υπόψη τους όλες τις καταγγελθείσες περιπτώσεις διαρρήξεων φαρμακείων και διαβεβαίωσαν ότι θα ενταθούν και θα πυκνώσουν οι περιπολίες σε όλο το νομό.


Ζήτησαν δε να ενημερωθούν τα φαρμακεία-μέλη του Συλλόγου ότι πρέπει πάντα να καταγγέλλονται στην αστυνομία όλες οι περιπτώσεις διαρρήξεων και έδωσαν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την καλύτερη θωράκιση των φαρμακείων.

Τα μέτρα προστασίας των φαρμακείων

Οι φαρμακοποιοί πρέπει να ενισχύσουν κατασκευαστικά τις ράγες των ρολών ασφαλείας των φαρμακείων τους και να φροντίσουν ώστε να τοποθετηθούν αισθητήρες του συναγερμού και στα ρολά ασφαλείας. Επίσης πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες φύλαξης με τις οποίες συνδέονται τα συστήματα συναγερμού των φαρμακείων θα καλέσουν άμεσα την αστυνομία. Εάν το σύστημα ασφαλείας είναι συνδεδεμένο με το κινητό τηλέφωνο του φαρμακοποιού εκείνος οφείλει να ειδοποιήσει άμεσα την αστυνομία. Η αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, ζήτησε από τους παριστάμενους εκπροσώπους της αστυνομίας και της Ασφάλειας να ενταθεί η προσοχή των Αρχών στο ζήτημα που απασχολεί τα φαρμακεία και να αυξηθούν οι περιπολίες, τουλάχιστον κατά το διάστημα που παρατηρείται εποχικά αυξημένη δραστηριότητα διαρρήξεων.


Δεδομένου ότι οι διαρρήξεις φαρμακείων συνεχίζονται, σκεφτόμαστε να απευθυνθούμε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για να του ζητήσουμε να επισπεύσει την αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας που αφήνει ελεύθερους τους δράστες τέτοιων παρανομιών, ελπίζοντας πως θα βελτιωθεί η κατάσταση.


Παράλληλα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτίθεται να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ασφαλιστική κάλυψη των μελών του για τέτοιου είδους ζημιές, ώστε στους συναδέλφους να μένει μόνο ο πονοκέφαλος της τακτοποίησης του χώρου τους ύστερα από μια τέτοια περιπέτεια και να μην έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της οικονομικής κάλυψης των ζημιών. Για το λόγο αυτό έχουμε πάρει προσφορές από ασφαλιστικές εταιρείες και άμεσα θα προχωρήσουμε στην υπογραφή σχετικής σύμβασης.


ΠΗΓΗ: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ #177

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου