Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

GSK: Επενδύει έως και 12 δισ. δολάρια σε 12 νέα φάρμακα
Σε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία Jiangsu Hengrui Pharmaceuticals

Διαψεύδει ο ΕΟΦ τις ελλείψεις φαρμάκων

22/3/2016 4:17:36 μμ
Τη σχετική λίστα είχαν δώσει στη δημοσιότητα οι φαρμακοποιοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Διαψεύδει ο ΕΟΦ τα δημοσιεύματα που θέλουν να λείπουν πολλά γνωστά φάρμακα από τα ράφια των φαρμακείων. Επισημαίνει σε ανακοίνωσή του πως "σε τακτά χρονικά διαστήματα ο ΕΟΦ προβαίνει σε Ανακοινώσεις – Δελτία Τύπου προκειμένου να ενημερώσει για τα θέματα που αφορούν στην επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά.

Η αποτροπή των ελλείψεων δεν αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, παράλληλο εμπόριο, και άλλες παραμέτρους που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν.

Διαπιστώνουμε ωστόσο ότι το θέμα ανακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες μέσω δημοσιευμάτων που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα γίνεται αναφορά σε προϊόντα των οποίων η κυκλοφορία έχει διακοπεί ή είναι μηδενική (όπως BETRIMINE SIROP, DIFEND SOL, EFEMOLINE, EPAXAL, MELOCALM, κα), ενώ επανέρχεται σταθερά το θέμα της έλλειψης συγκεκριμένων εμβολίων για τα οποία υπάρχει ήδη ενημέρωση για την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος (όπως ΤΕΤRAVAC, INFANRIX TETRA, INFANRIX IPV HIB, PENTAVAC).

Η δημοσίευση καταλόγων με 100 και πλέον προϊόντα με την επισήμανση ότι βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη ή περιορισμό διάθεσης δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό από τις πραγματικές ελλείψεις και την εξεύρεση λύσης για την αντιμετώπισή τους".

Με δεδομένη την κοινωνική ευαισθησία όλων των εμπλεκομένων στη διακίνηση και διάθεση των φαρμάκων και προσβλέποντας στην προστασία του τελικού αποδέκτη που είναι ο ασθενής, ο ΕΟΦ καλεί όλους τους επαγγελματίες της υγείας σε εποικοδομητική επικοινωνία προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Όπως ορίζει η ΚΥΑ για την κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης
Αναμένουν την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή






Σχετικά άρθρα

Οι νέες επιχειρηματικές δεξιότητες για τους φαρμακοποιούς
Αναγκαία πλέον η εκπαίδευση στο HR
Sharon Levy: Τα φαρμακεία οδηγούν τη νέα εποχή της υγείας των καταναλωτών
Ο General Manager Haleon Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ μιλά στον Φαρμακευτικό Κόσμο
Φ.Σ. Θεσσαλονίκης: Προτείνει πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικής νοηματικής γλώσσας
Με δυνατότητα παροχής φαρμακευτικής ορολογίας
ΠΦΣ: 9,5 χιλιάδες barcode readers προμηθεύτηκαν τα φαρμακεία με επιδότηση
Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τους υπόλοιπους ενδιαφερομένους