Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«Διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για το φαρμακείο της επόμενης 20ετίας»

24/7/2023 4:07:51 πμ
'Aρθρο του Απόστολου Βαλτά στο «Φαρμακευτικό Κόσμο» με αφορμή τις προσεχείς εκλογές στον ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στον ΠΦΣ έρχονται σε μια κρίσιμη καμπή για το φαρμακευτικό επάγγελμα μετά τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 χρόνων. Μια κρίση που με την πρωτοβουλία μας και τη συνεργασία όλου του Δ.Σ., η παράταξή μας τη μετέτρεψε σε ευκαιρία για τον κλάδο, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες αρχές και θέσεις που διατυπώσαμε πριν από την εκλογή μας.

Στην ίδια γραμμή θα βαδίσει η Προοπτική για το Φαρμακείο του Αύριο και την επόμενη τριετία. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα τελευταία 3 χρόνια και μέσα στην πανδημία, ο ΠΦΣ δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να επιτευχθούν κατακτήσεις του κλάδου που αποτελούσαν διαχρονικές διεκδικήσεις όπως: οι συνενώσεις και συμπράξεις φαρμακείων, ο νέος νόμος για τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών, η διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή, η εξαίρεση των φαρμακείων από το clawback για τα αναλώσιμα ΣΔ και τα γάλατα ειδικής διατροφής, η αποκλειστική διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ από τα φυσικά καταστήματα φαρμακείου, το ηλεκτρονικό βιβλίο ναρκωτικών, η χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, η αναίμακτη μετάβαση από τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο στον τακτικό έλεγχο με πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας που είχε ως προαπαιτούμενο την αύξηση της ρευστότητας των φαρμακείων εξαιτίας της προκαταβολής του 95% κατά 25 μέρες νωρίτερα, η θεσμοθέτηση δράσεων λόγω πανδημίας (self test, rapid test, ραντεβού εμβολιασμού Covid-19), η εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό ιατρό κλπ. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι η δια βίου επιμόρφωση των φαρμακοποιών έτσι όπως μετουσιώθηκε, οδήγησε τους φαρμακοποιούς σε αλλαγή κουλτούρας, αφού εκατοντάδες συνάδελφοι επιμορφώνονται κάθε μήνα μέσω των δράσεων του ΙΔΕΕΑΦ.

Με τις τεκμηριωμένες προτάσεις του, με σχέδιο και συντονισμένες ενέργειες, ο ΠΦΣ και οι φαρμακοποιοί πέτυχαν, μέσα σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική συγκυρία, να αναγνωριστεί η πολλαπλή δράση και ο ουσιαστικός τους ρόλος, κέρδισαν το σεβασμό και την καθολική αποδοχή της κοινωνίας και της Πολιτείας, όντας πλέον ισότιμοι συνομιλητές.
Εντούτοις, παραμένουν ανοικτά θεσμικά ζητήματα, για τα οποία θα συνεχίσουμε ως παράταξη μέσα από τη λειτουργία μας στο νέο Δ.Σ. να διεκδικούμε την επίλυσή τους από τη νέα κυβέρνηση.

Τεκμηριωμένη πρόταση για τα ΦΥΚ: Να αξιοποιηθεί η διασπορά των φαρμακείων

Έχει κατατεθεί τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση από τον ΠΦΣ στο υπουργείο Υγείας, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη για τη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους μέχρι ορισμένου ποσού, αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Τα 27 κρατικά φαρμακεία διάθεσης των ΦΥΚ αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αυτών των πολιτών και μόνο ταλαιπωρία δημιουργούν στους ιδίους τους ασθενείς αλλά και τα συγγενικά τους πρόσωπα. 

Η πρότασή μας είναι να αξιοποιηθεί η διασπορά των φαρμακείων μας σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να προστατευθεί το αγαθό της προσβασιμότητας των ασθενών, αποσυμφορώντας παράλληλα το έργο των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ, κάνοντας έτσι πράξη τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για διάθεση των φαρμάκων αυτών από το «φαρμακείο της γειτονιάς». Η συγκεκριμένη πρότασή μας οφείλει να γίνει αποδεκτή από όλους τους κρίκους της αλυσίδας διάθεσης αυτών των φαρμάκων. Στόχος είναι πέραν των άλλων να στηριχθεί το ελληνικό φαρμακείο μέσω του επαναπατρισμού των φαρμάκων αυτών, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ύλης των κοινοτικών φαρμακείων σε όλη την Ευρώπη.

Ελλείψεις φαρμάκων: Να ελέγχονται καθημερινά όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας

Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα διαχρονικό ζήτημα, που δυστυχώς επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο, ταλαιπωρώντας αποκλειστικά τον Έλληνα ασθενή και τον φαρμακοποιό. Ειδικότερα, πρόκειται για το πρωταρχικό πρόβλημα της καθημερινότητας του φαρμακείου αλλά και του ΠΦΣ, γιΆ αυτό και θα πρέπει να αναδεικνύεται σε καθημερινή βάση. Οι παρεμβάσεις της διοίκησης του ΠΦΣ προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ, με συνεντεύξεις τύπου, με επιστολές και πλούσια αρθρογραφία σε κορυφαίες εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και με την παραγωγή τηλεοπτικών spot, οδήγησαν να αναδειχθεί το τεράστιο πρόβλημα από όλα τα MME. Ωστόσο εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τα μέτρα απαγορεύσεων που επιβάλλονται.

Πάγια θέση μας είναι ότι αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και να νομοθετήσει και επιπλέον διατάξεις προκειμένου να ελέγχονται σε καθημερινή βάση όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας που εμπλέκονται στη διακίνηση των φαρμάκων (έλεγχος φαρμακευτικών εταιρειών για την κάλυψη της εγχώριας αγοράς, καθολική απαγόρευση των εξαγωγών και έλεγχος των φαρμακαποθηκών όσον αφορά την αποθεματοποίηση των ελλειπτικών φαρμάκων, έλεγχος της συνταγογράφησης και της διάθεσης των φαρμάκων), αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο πρακτικές που οδηγούν σε κερδοσκοπία ορισμένων εξ αυτών, σε διαταραχή της εύρυθμης λειτουργίας του ελληνικού φαρμακείου, ενώ αποβαίνουν εις βάρος της Δημόσιας Υγείας.

Υπηρεσίες φαρμακείου για ένα σύγχρονο σύστημα ΠΦΥ

Σε μελέτη του ΠΦΣ, η οποία κατατέθηκε ενώπιον του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκαν οι υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρονται στα φαρμακεία της χώρας μας που είναι: η διαχείριση φαρμακοθεραπείας στοχεύοντας στη βελτίωση της «συμμόρφωσης» των ασθενών, η συμβολή στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της αντιυπερτασικής αγωγής, η εκπαίδευση στην ορθή χρήση αναπνευστικών συσκευών χορήγησης φαρμάκων, η συμμετοχή στην πρόληψη του καρκίνου μέσω της διακοπής του καπνίσματος, όπως και η προαγωγή και η διενέργεια του εμβολιασμού ενηλίκων σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν επιλεχθεί και μελετηθεί λόγω του προληπτικού χαρακτήρα για την υγεία των πολιτών και πάντα σε μια λογική εναρμόνισής τους με τις νέες πρακτικές σε ένα σύγχρονο σύστημα ΠΦΥ. Η πρόταση προς το υπουργείο Υγείας του ΠΦΣ, που βρίσκεται στο στάδιο του διαλόγου, απαιτεί πιστοποίηση των φαρμακείων και φυσικά αποζημίωση των φαρμακοποιών από την πολιτεία για τη διενέργεια της υπηρεσίας, όπως σταδιακά εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκ μέρους της παράταξής μας, υπάρχει κατατεθειμένη μια κοστολογημένη πρόταση προς την Πολιτεία, ανταποδοτικού χαρακτήρα και προς όφελος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για όλα αυτά που μπορεί να προσφέρει το δίκτυο των ελληνικών φαρμακείων και προς όφελος του Έλληνα ασθενή.

Διεκδικούμε επίσης:
  • την αύξηση του ποσοστού κέρδους σε όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα από 50 έως 100 ευρώ ώστε να διαμορφωθεί το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου στο 30%
  • την κατάργηση του μνημονιακού rebate
  • την αποζημίωση των διανυκτερεύσεων των φαρμακοποιών, όπως συμβαίνει με τα φαρμακεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • την παροχή κινήτρων στους φαρμακοποιούς για τη χορήγηση γενοσήμων
  • την οικονομική στήριξη από τη Κυβέρνηση των φαρμακείων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές, καθώς και άλλα θέματα τα οποία θα ανακοινωθούν πιο αναλυτικά στο Πρόγραμμά μας.
Η Προοπτική για το Φαρμακείο του Αύριο, βασιζόμενη στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας μέσα από τη συνολική λειτουργία της στο Δ.Σ. του ΠΦΣ, θα συνεχίσει με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό τη δράση της.
Με τον αγώνα μας και την ενεργή συμμετοχή των συναδέλφων, με την παραγωγή έργου, προτάσεων και μελετών, δημιουργούμε τις συνθήκες για την εξέλιξη και την πρόοδο, δίνοντας πνοή στο όραμα για το μέλλον του ελληνικού φαρμακείου. Με ενότητα και αλληλεγγύη οδηγούμε τον κλάδο στον εκσυγχρονισμό και στην προοπτική. Στόχος μας είναι ένα καλύτερο αύριο για το επάγγελμα, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για το φαρμακείο της επόμενης 20ετίας.

Το άρθρο του Απ. Βαλτά, επικεφαλής της παράταξης Προοπτική για το Φαρμακείο του Αύριο, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Φαρμακευτικός Κόσμος #194 στην ενότητα: «Η επόμενη 3ετια του ελληνικού φαρμακείου: στόχοι, οράματα & διεκδικήσεις»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αυτό ανακοινώθηκε στην 1η συνάντηση των Δ.Σ. ΠΦΣ & του Ταμείου
Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)