Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Διαμαρτυρίες στα φαρμακεία για τα αντιγριπικά και τα αντιβιοτικά;

21/10/2020 2:33:13 μμ
Τι πρέπει να απαντά ο φαρμακοποιός, σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Η συνταγή αντιβιοτικού μέσω τηλεφώνου… έχει τελειώσει. Το ίδιο ισχύει και για τα αντιγριπικά εμβόλια», επισήμανε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, απαντώντας στο ερώτημα του f.daily για το ότι πολλοί φαρμακοποιοί καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά εξοργισμένους πολίτες που ζητούν αντιβιοτικά και αντιγριπικά εμβόλια μετά από τηλεφωνική εντολή από το γιατρό τους.

«Οι φαρμακοποιοί είναι επιστήμονες υγείας και έχουν το καθήκον να πείσουν τον ασθενή να επισκεφτεί το γιατρό τους, ο οποίος θα τους δώσει ηλεκτρονική συνταγή, ώστε η πολιτεία να μπορεί να ιχνηλατεί ανά πάσα στιγμή τα υγειονομικά δεδομένα», είπε ο Απ. Βαλτάς και πρόσθεσε ότι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να αρνούνται κατηγορηματικά την πώληση χωρίς συνταγή των σκευασμάτων που απαιτούν ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα το νόμο.

Στη διαδικτυακή συνέντευξη, που έγινε με αφορμή την παρουσίαση του νέου τηλεοπτικού σποτ για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη χρήση της μάσκας με κεντρικό σύνθημα: «Φέτος φέρσου έξυπνα – Εμβολιάσου έγκαιρα» (δείτε το εδώ), ο Απ. Βαλτάς ανέφερε ότι φέτος η Ελλάδα έχει προμηθευτεί πολλά περισσότερα εμβόλια σε σύγκριση με την Πορτογαλία και το Βέλγιο, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί 1,5 εκατ. συνταγές αντιγριπικών εμβολίων από τα 2,5 εκατ. συνταγές που έχουν γραφτεί από θεράποντες γιατρούς.

Οι πολίτες έχουν το χρονικό περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου να εκτελέσουν τις συνταγές των αντιγριπικών, μετά τη διεκδίκηση του σχετικού αιτήματος του ΠΦΣ για την παράταση της ισχύος αυτών των συνταγών.

Επίσης για πρώτη φορά η ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία των προγραμμάτων πληροφορικής φαρμακείων, υλοποίησαν και έθεσαν σε λειτουργία μία εφαρμογή, στην οποία ο φαρμακοποιός, σε ελάχιστο χρόνο, θα καταγράφει το διενεργεθέντα εμβολιασμό. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μια ακριβής και αξιόπιστη βάση δεδομένων, η οποία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για το σχεδιασμό του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αλλά και για το ίδιο το υγειονομικό μας σύστημα.

Ο Απ. Βαλτάς κατέληξε: «Τα φαρμακεία με την αδιάλειπτη λειτουργία τους απέδειξαν ότι μπορούν επιτυχώς να αποτελέσουν δομές Υγείας και να στηρίξουν το Σύστημα Υγείας. Το φαρμακείο εισέρχεται πλέον σε νέα φάση. Μετά τους εμβολιασμούς, στη νέα περίοδο της πανδημίας που αλλάζει την καθημερινότητα όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ενισχύει το ρόλο του στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η άριστη διασπορά των φαρμακείων σε ολόκληρη τη χώρα και η απρόσκοπτη λειτουργία τους διασφαλίζουν την παροχή υπηρεσιών υγείας και συντελούν στην αποσυμφόρηση του δημόσιου συστήματος υγείας».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δηλώσεις Απ. Βαλτά και Κ. Λουράντο με αφορμή την ανακοίνωση της ΔηΕΦ
Μετά από επικοινωνία του Απ. Βαλτά με τον Αλ. Βαρβέρη






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο