Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Νέα παρτίδα 700 χιλιάδων αντιγριπικών εμβολίων τις προσεχείς ημέρες
Σύμφωνα με τον Θ. Παπαθανάση, οι ελλείψεις τους παραμένουν πρόβλημα για τα φαρμακεία
ΦΥΚ: Η διανομή τους από τα φαρμακεία επεκτείνεται και για τα φάρμακα αυτοάνοσων παθήσεων
Ανακοίνωση από τη Γραμματεία Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.
Προκλήσεις στην αποθήκευση, μεταφορά και διανομή των υπό ανάπτυξη mRNA εμβολίων για την COVID-19
Δρ Έλενα Μουρελάτου, Λέκτορας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Διαμαρτυρίες στα φαρμακεία για τα αντιγριπικά και τα αντιβιοτικά;

21/10/2020 2:33:13 μμ
Τι πρέπει να απαντά ο φαρμακοποιός, σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Η συνταγή αντιβιοτικού μέσω τηλεφώνου… έχει τελειώσει. Το ίδιο ισχύει και για τα αντιγριπικά εμβόλια», επισήμανε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, απαντώντας στο ερώτημα του f.daily για το ότι πολλοί φαρμακοποιοί καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά εξοργισμένους πολίτες που ζητούν αντιβιοτικά και αντιγριπικά εμβόλια μετά από τηλεφωνική εντολή από το γιατρό τους.

«Οι φαρμακοποιοί είναι επιστήμονες υγείας και έχουν το καθήκον να πείσουν τον ασθενή να επισκεφτεί το γιατρό τους, ο οποίος θα τους δώσει ηλεκτρονική συνταγή, ώστε η πολιτεία να μπορεί να ιχνηλατεί ανά πάσα στιγμή τα υγειονομικά δεδομένα», είπε ο Απ. Βαλτάς και πρόσθεσε ότι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να αρνούνται κατηγορηματικά την πώληση χωρίς συνταγή των σκευασμάτων που απαιτούν ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα το νόμο.

Στη διαδικτυακή συνέντευξη, που έγινε με αφορμή την παρουσίαση του νέου τηλεοπτικού σποτ για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη χρήση της μάσκας με κεντρικό σύνθημα: «Φέτος φέρσου έξυπνα – Εμβολιάσου έγκαιρα» (δείτε το εδώ), ο Απ. Βαλτάς ανέφερε ότι φέτος η Ελλάδα έχει προμηθευτεί πολλά περισσότερα εμβόλια σε σύγκριση με την Πορτογαλία και το Βέλγιο, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί 1,5 εκατ. συνταγές αντιγριπικών εμβολίων από τα 2,5 εκατ. συνταγές που έχουν γραφτεί από θεράποντες γιατρούς.

Οι πολίτες έχουν το χρονικό περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου να εκτελέσουν τις συνταγές των αντιγριπικών, μετά τη διεκδίκηση του σχετικού αιτήματος του ΠΦΣ για την παράταση της ισχύος αυτών των συνταγών.

Επίσης για πρώτη φορά η ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία των προγραμμάτων πληροφορικής φαρμακείων, υλοποίησαν και έθεσαν σε λειτουργία μία εφαρμογή, στην οποία ο φαρμακοποιός, σε ελάχιστο χρόνο, θα καταγράφει το διενεργεθέντα εμβολιασμό. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μια ακριβής και αξιόπιστη βάση δεδομένων, η οποία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για το σχεδιασμό του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αλλά και για το ίδιο το υγειονομικό μας σύστημα.

Ο Απ. Βαλτάς κατέληξε: «Τα φαρμακεία με την αδιάλειπτη λειτουργία τους απέδειξαν ότι μπορούν επιτυχώς να αποτελέσουν δομές Υγείας και να στηρίξουν το Σύστημα Υγείας. Το φαρμακείο εισέρχεται πλέον σε νέα φάση. Μετά τους εμβολιασμούς, στη νέα περίοδο της πανδημίας που αλλάζει την καθημερινότητα όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ενισχύει το ρόλο του στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η άριστη διασπορά των φαρμακείων σε ολόκληρη τη χώρα και η απρόσκοπτη λειτουργία τους διασφαλίζουν την παροχή υπηρεσιών υγείας και συντελούν στην αποσυμφόρηση του δημόσιου συστήματος υγείας».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μέτρο αφορά ελάχιστα πολύ μεγάλα φαρμακεία
Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών η 18η Νοεμβρίου


Σχετικά άρθρα

Νέα παρτίδα 700 χιλιάδων αντιγριπικών εμβολίων τις προσεχείς ημέρες
Σύμφωνα με τον Θ. Παπαθανάση, οι ελλείψεις τους παραμένουν πρόβλημα για τα φαρμακεία
ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ: Live εκπαιδευτικό σεμινάριο για φαρμακοποιούς
Και τα δεδομένα των ΜΣΑΦ και της Ιβουπροφαίνης στη νόσο Covid-19
Φαρμακεία: Αυξήθηκαν πάνω από 40% οι πωλήσεις εμβολίων
Τις πρώτες βδομάδες του Οκτωβρίου