Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Διαχειριστείτε με ασφάλεια το γυναικείο πόνο

11/3/2022 9:14:00 πμ
Γράφει ο 'Αρης Γκόβας, Γενικός Ιατρός
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η σύγχρονη γυναίκα έχει αναλάβει ένα πλήθος από ρόλους που απαιτούν θέληση και υπομονή. Όμως ένας πονοκέφαλος, ένας πυρετός, ένας μυϊκός πόνος ή ένας πόνος στις αρθρώσεις ή οι πόνοι περιόδου μπορούν να υπονομεύσουν την καθημερινότητά της και να την αποδυναμώσουν. Η παροχή μιας σωστής συμβουλής από το φαρμακοποιό είναι σημαντική και πολλές φορές κρίσιμη.


Πονοκέφαλος: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στον πονοκέφαλο, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πιο έντονα και συχνότερα από τους άνδρες. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών (50%) είναι πιθανότερο να υποφέρουν από πονοκέφαλο και δυόμισι φορές πιο πιθανό να «χτυπηθούν» από ημικρανία.


Πυρετός: Ο πυρετός μπορεί να προκαλεί δυσφορία παρόλα αυτά τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας. Αντίθετα βοηθά στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων.


Πόνοι περιόδου: Σύμφωνα με έρευνα, η δυσμηνόρροια έχει περιγραφεί ως εξίσου επώδυνη με μια καρδιακή προσβολή. Οι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες για μία στις πέντε γυναίκες.

Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα παυσίπονα πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση.

Επιλέγοντας το σωστό φάρμακο για τον πόνο

Η σωστή επιλογή φαρμάκου για τις γυναίκες θα εξαρτηθεί από:

  • την εντόπιση, την ένταση, τη διάρκεια και το είδος του πόνου
  • οποιεσδήποτε δραστηριότητες που ανακουφίζουν ή επιδεινώνουν τον πόνο
  • τον αντίκτυπο που έχει ο πόνος στον τρόπο ζωής της, π.χ. πώς επηρεάζει την όρεξή ή την ποιότητα του ύπνου της
  • άλλα φάρμακα που παίρνουν.

 

Μιλήστε για την αποτελεσματική διαχείριση φαρμάκων

Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να συνιστούν πάντα τις οδηγίες για τη λήψη των φαρμάκων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Κάνοντας αυτό:

  • ο πόνος είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί σωστά
  • είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν μεγαλύτερες δόσεις φαρμάκου
  • μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

 

Προφυλάξεις κατά τη λήψη παυσίπονων

Αντιμετωπίζετε με προσοχή τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως όλα τα άλλα φάρμακα. Είναι πάντα καλό να συζητάτε τυχόν φάρμακα που λαμβάνουν οι γυναίκες. Οι γενικές προτάσεις περιλαμβάνουν:

  1. Να μην παίρνουν μόνες τους παυσίπονα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – μερικά μπορεί να φτάσουν στο έμβρυο μέσω του πλακούντα και ενδεχομένως να προκαλέσουν βλάβη.
  2. Να προσέξουν εάν είναι ηλικιωμένες ή φροντίζουν ένα ηλικιωμένο άτομο. Οι ηλικιωμένοι έχουν αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών. Για παράδειγμα, η τακτική λήψη ασπιρίνης για χρόνιο πόνο (όπως η αρθρίτιδα) μπορεί να προκαλέσει ένα επικίνδυνο αιμορραγικό έλκος στομάχου.
  3. Όταν αγοράζουν παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, να σας ενημερώνουν σχετικά με τυχόν συνταγογραφούμενα και συμπληρωματικά φάρμακα που παίρνουν, ώστε να σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα παυσίπονο που είναι ασφαλές για εκείνες.
  4. Να μην παίρνουν περισσότερα από ένα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή τη φορά χωρίς να συμβουλευτούν γιατρό ή φαρμακοποιό, καθώς είναι ευκολότερο να πάρουν ακούσια υπερβολική δόση. Για παράδειγμα, πολλά φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη περιέχουν παρακεταμόλη και ίσως αυτό να μην το γνωρίζουν.
  5. Ενημερώστε ότι οι αθλητικοί τραυματισμοί απαιτούν ειδική θεραπεία.
  6. Οποιοδήποτε φάρμακο σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ή διαβήτη απαιτεί συμβουλή από επαγγελματία υγεία.
  7. 7. Να μη λαμβάνουν φάρμακα επειδή το σύστησε φίλος τους.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Λίλιαν Ατσάλη, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΓΆ Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan General εξηγεί πώς λειτουργούν
Εκδήλωση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου για τους επαγγελματίες υγείας






Σχετικά άρθρα

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»