Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

5ο Συνέδριο ΠΕΙΦΑΣΥΝ Φαρμακείο: Αύριο ένα νέο Επάγγελμα
Αναβάθμιση του ρόλου των φαρμακοποιών μετά την πανδημία
ΠΣΒΑΚ: Ποιοτικούς στόχους βιωσιμότητας θέτουν οι εταιρείες καλλυντικών
Σύμφωνα με έρευνα από το Γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών IKW

Διαφημίσεις φαρμακείων: Τι επιτρέπεται και τι όχι

23/11/2020 12:33:47 μμ
Διευκρινίσεις από τον Ηλία Δημητρέλλο, νομικό σύμβουλο του ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κατόπιν αρκετών ερωτημάτων που δέχτηκε ο ΠΦΣ σχετικά με τις διαφημίσεις των φαρμακείων, ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου, Ηλίας Δημητρέλλος, συνοψίζει τα άρθρα του Κώδικα της Ελληνικής Φαρμακευτικής Δεοντολογίας που αφορούν το θέμα.

Καθίσταται σαφές, όπως αναφέρει ο ειδικός, ότι απαγορεύεται ρητώς η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων από φαρμακεία για την προσέλκυση πελατείας και η σωρηδόν διαφήμιση των παραφαρμακευτικών υπηρεσιών του φαρμακείου.

Υπενθυμίζει δε ότι, σύμφωνα με το ΣτΕ, τα φαρμακεία έχουν διττή ιδιότητα, την επιστημονική και την εμπορική, και για λόγους βιωσιμότητας και συνέχισης της προσφοράς τους στη δημόσια υγεία απαγορεύεται η χρήση του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Δυνάμει των σχετικών διατάξεων λοιπόν, ο νομικός αποφαίνεται ότι δεν επιτρέπονται τα εξής:
  • Η τοποθέτηση λογοτύπων φαρμακείου επί της φανέλας αθλητικών σωματείων, σε αγωνιστικούς χώρους ή σε κάρτες διαρκείας εισιτηρίων ομάδων.
  • Οι διαφημίσεις-χορηγούμενες καταχωρήσεις, οι συνεντεύξεις σε ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά), σε ιστοσελίδες, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο εν γένει που περιλαμβάνουν ακόμα και ρεπορτάζ, δελτία τύπου, ανακοινώσεις και επιστολές του φαρμακείου προς το κοινό.
  • Η διαφήμιση της «υπηρεσίας» περί κατ' οίκον παράδοσης παραφαρμακευτικών ειδών (πόσω μάλλον όταν δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί εάν παραδίδονται και φάρμακα).
  • Η διαφήμιση χορηγιών από φαρμακείο σε οιονδήποτε τρίτο
Αντιθέτως, πάντα κατά την άποψη του Ηλ. Δημητρέλλου, η καταχώρηση ευχών σε έντυπο εκ μέρους των φαρμακείων μιας περιοχής και η άπαξ ανακοίνωση των εγκαινίων ενός φαρμακείου δεν συνιστούν πειθαρχική παράβαση, ενώ διευκρινίζει ότι είναι «υπερβολή να θεωρηθεί διαφήμιση η διανομή φυλλαδίων εντός του φαρμακείου», θεωρείται όμως διαφήμιση η διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων εκτός του φαρμακείου.

Σε κάθε περίπτωση η κρίση αν οι εν λόγω διαφημίσεις συνιστούν πειθαρχικές παραβάσεις, ανήκει κατΆ αρχάς στο Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Συλλόγου, καταλήγει ο ειδικός.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πολλοί φαρμακοποιοί δεν ασπάζονται τη στάση του προεδρείου


Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Το Σεπτέμβριο ξεκινά η νέα εποχή των φαρμακευτικών συλλόγων
Με αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους μετά από σχεδόν 100 χρόνια
Φ.Σ. Αχαΐας: Αντάρτικο και για τη διενέργεια rapid test στα φαρμακεία
Πολλοί φαρμακοποιοί δεν ασπάζονται τη στάση του προεδρείου
ΠΦΣ: Σε εξωτερικό χώρο η διενέργεια των rapid tests στα φαρμακεία
Ο φαρμακοποιός δεν μπαίνει καραντίνα σε περίπτωση κρούσματος