Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Διάθεση χαπιών «χύμα» από τα ελβετικά φαρμακεία

5/4/2023 10:26:33 μμ
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε πολλά σκευάσματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από τις ελλείψεις φαρμάκων έχει πληγεί σοβαρά και η Ελβετία, με τις αρμόδιες αρχές να λαμβάνουν από την αρχή του χρόνου μια σειρά από μέτρα προκειμένου να διαχειριστούν την κατάσταση. Μεταξύ αυτών ήταν και η διάθεση στην αγορά φαρμάκων που χαρακτηρίζονται «κρίσιμα» και είχαν αποθηκευτεί ως στοκ για περίπτωση κρίσης. Με το πρόβλημα όμως να συνεχίζεται πανευρωπαϊκά, τα τρέχοντα μέτρα δεν επαρκούν.

Σύμφωνα με τη Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος (ΦΕΕ), πρόσφατα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικής Προμήθειας (Ufae) της χώρας συνέστησε την πώληση ορισμένων φαρμάκων χύμα, ώστε περισσότεροι ασθενείς να επωφελούνται από τις ίδιες συσκευασίες. Στην πρόταση περιλαμβάνονται τουλάχιστον επτά ενεργά συστατικά που αφορούν αντιβιοτικά (αμοξικιλλίνη, συναμοξικιλλίνη, κεφουροξίμη, λεβοφλοξασίνη, μορφίνη), τρία αναλγητικά οπιούχα (υδρομορφόνη, οξυκωδόνη και οξυκωδόνη), καθώς και η ναλοξόνη.

«Μέχρι να επανέλθουν στο φυσιολογικό οι προμήθειες, οι συσκευασίες αυτών των φαρμάκων πρέπει να διατίθενται σε δελτίο: στον ασθενή πρέπει να χορηγείται η ακριβής δόση που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός και η τιμή πώλησης να υπολογιστεί εκ νέου με βάση τη δοσολογία. Τα υπολείμματα πρέπει να διατηρηθούν και να ξανασυσκευαστούν: μια πρόσθετη εργασία για την οποία καταβάλλονται στον φαρμακοποιό 5 φράγκα, ποσό που ορισμένοι θεωρούν χαμηλό σε σχέση με τις εν λόγω δραστηριότητες», αναφέρει η ΦΕΕ.

Τις λιγότερες καταγραφές ελλείψεων κάνει η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης

Διαπιστώνοντας ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει μία ομογενοποιημένη βάση δεδομένων καταγραφής των ελλείψεων φαρμάκων και ότι κάθε εθνικός οργανισμός διατηρεί και κοινοποιεί διαφορετικής ποιότητας και ποσότητας δεδομένα, η δημοσιογραφική ομάδα του MIIR μαζί με τις αντίστοιχες του EDJNET αναζήτησαν -μέσα σε μια περίοδο 3 μηνών- στοιχεία για τις ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη και έβγαλαν κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ειδικότερα, κατέγραψαν 22.107 διαφορετικές καταχωρήσεις μέσα σε μια πενταετία (2018-2023) σε ένα σύνολο 9 ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία, Τσεχία, Ελλάδα, Ρουμανία, Αυστρία, Βέλγιο).

Προκύπτει ότι η Ιταλία καταγράφει αθροιστικά τις περισσότερες ελλείψεις σε απόλυτο αριθμό (10.843) σε πολύ μεγάλη απόσταση από τη δεύτερη Τσεχία (2.696) και την τρίτη Γερμανία (2.355). Τελευταία με τις λιγότερες καταγραφές ελλείψεων εμφανίζεται η Ελλάδα (389), η οποία σημειώνει και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από το 2021 στο 2022, «γεγονός που όμως οφείλεται στην πιθανή υποκαταγραφή του ΕΟΦ ή στη μη ανακοίνωση των πραγματικών ελλείψεων», αναφέρουν οι ερευνητές, επικαλούμενοι ισχυρισμούς φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας.
Καταγράφηκαν επίσης 371 ελλείψεις εμβολίων (σ.σ. όχι του Covid-19), με πρώτη πάλι την Ιταλία (144). Όσον αφορά τη διάρκεια των ελλείψεων, καταγράφτηκε ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη διάμεση διάρκεια στις ελλείψεις (130 μέρες).
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης