Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ειρήνη Μαρκάκη: Διαφάνεια και έλεγχος οι λέξεις κλειδιά για τις ελλείψεις φαρμάκων
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Ισχυρά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην αγορά των καλλυντικών
'Ανοδο παρουσιάζει στην Ελλάδα η ανδρική περιποίηση, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF

Δημοσίευση ερευνητών του Παν. Λευκωσίας σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση από πυραύλους λαμβάνει διεθνή προσοχή

26/7/2022 3:35:59 μμ
Ο Ερευνητής Ιωάννης Κοκκινάκης και ο Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης συμβάλλουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ρύπανση των καυσαερίων των πυραύλων εκτείνεται ψηλά στην ατμόσφαιρα της γης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η δημοσίευση με τίτλο «Atmospheric Pollution from Rockets», που δημοσιεύτηκε από τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τον Ερευνητή Ιωάννη Γ. Κοκκινάκη και τον Καθηγητή Δημήτρη Δρικάκη, έχει λάβει διεθνή προσοχή, καθώς συμβάλλει στο να κατανοήσουμε πώς οι εκπομπές καυσαερίων από τις εκτοξεύσεις διαστημικών πυραύλων αλλάζουν τη σύνθεση της ατμόσφαιρας, επηρεάζοντας έτσι πιθανώς το κλίμα. Μέχρι στιγμής, η δημοσίευση έχει παρουσιαστεί σε 55 ειδησεογραφικά μέσα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των The Independent, Times, Daily Mail και Science Daily. Συζητήθηκε επίσης ευρέως στο Twitter, και ένα σχετικό δελτίο τύπου δημοσιεύτηκε από το δημοφιλές American Institute of Physics.


Η δημοσίευση πραγματεύεται τις επιδράσεις των πυραύλων στην ατμοσφαιρική ρύπανση, μέσω προσομοιώσεων υπολογιστικής ρευστό δυναμικής υψηλής ανάλυσης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μοντελοποιώντας τα καυσαέρια σε διαφορετικά ύψη κατά μήκος μιας τυπικής τροχιάς ενός σύγχρονου διαστημικού πυραύλου που προορίζεται για τη μεταφορά ανθρώπων και ωφέλιμων φορτίων σε τροχιά γύρω από την Γη αλλά και πέρα ​​ από αυτήν.


Στη δημοσίευσή τους, οι επιστήμονες Κοκκινάκης και Δρικάκης δείχνουν ότι η ρύπανση από πυραύλους δεν πρέπει να παραβλέπεται, καθώς «οι συχνές εκτοξεύσεις πυραύλων θα μπορούσαν να έχουν σημαντική συσσωρευτική επίδραση στο κλίμα». Κατ' ακρίβεια, υποστηρίζουν, πως η παραγωγή οξειδίων του αζώτου (NOx) λόγω της ανάμειξης του ατμοσφαιρικού οξυγόνου (O2) και αζώτου (N2) με τα υψηλής θερμοκρασίας καυσαέρια (>1000°C) του πυραύλου μπορεί να παραμείνει σημαντική σε υψόμετρα με ατμοσφαιρική πίεση περιβάλλοντος ακόμα και μικρότερης της πίεσης εξόδου από τα ακροφύσια του κινητήρα. Περαιτέρω, η εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για κάθε χιλιόμετρο ανόδου στη μεσόσφαιρα είναι ισοδύναμη με εκείνη που περιέχεται σε 26 km3 ατμοσφαιρικού αέρα στο ίδιο υψόμετρο, σύμφωνα με τα δεδομένα που αναφέρονται στη δημοσίευση.


Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Καθηγητής Δρικάκης, Πρόεδρος του Τμήματος για τις Διεθνείς Συνεργασίες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι εμπορικές εταιρείες πτήσεων, όπως η SpaceX, η Virgin Galactic και η New Shepard, καθώς και οι συνδεδεμένοι κατασκευαστές κινητήρων θα λάβουν υπόψιν τους αυτές τις επιπτώσεις σε μελλοντικούς τους σχεδιασμούς».


Διαβάστε την πλήρη δημοσίευση εδώ: https://www.unic.ac.cy/atmospheric-pollution-from-rockets/.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από την Επιστημονική Επιτροπή του 8ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου
Οι συνεργασίες του CDI με ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Πατρών υπόσχονται ψηφιακές καινοτομίες στην υγεία


Σχετικά άρθρα

Το 62,4% των πολιτών δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό Covid-19
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΣΘ η ικανοποίηση της κοινωνίας από τις υπηρεσίες υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά
EMA: Λήψη μέτρων κατά της ευλογιάς των πιθήκων
Στο πλαίσιο του νέου του ρόλου κατά τη διάρκεια κρίσεων
ΕΚΠΑ: Summer school on natural drug products
Φοιτητές Φαρμακευτικής εκπαιδεύτηκαν στα φυσικά προϊόντα με τη συνεργασία του ΙΔΕΕΑΦ και της ΠΕΦ