Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Δημιουργεί φλεγμονές ο πολύς ύπνος;

5/12/2016 10:46:27 πμ
Μέχρι πιο σημείο είναι ευεργετικός;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Η γνωστή παροιμία «Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά και ο ήλιος τα μοσχάρια» σίγουρα έχει κάποια βάση, ωστόσο όταν κοιμόμαστε αρκετές ώρες ή λίγες ώρες μήπως επιδρά αρνητικά στο σώμα μας; Αδιαμφισβήτητα ο ύπνος έχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες, από την ξεκούραση του εγκεφάλου μας βοηθώντας την λειτουργία της μνήμης και της μάθησης μέχρι την ανάπλαση του μυϊκού μας συστήματος, την θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και πολλά άλλα.

Όμως ξέρουμε να τον χρησιμοποιούμε με μέτρο καθημερινά;


Και διερωτώμαι καθώς μια μεγάλη ανασκόπηση διερεύνησε την φλεγμονή που δημιουργείται με τον υπερβολικό ύπνο, με τον ελάχιστο ύπνο αλλά και με τον διαταραγμένο ύπνο. Μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση στον οργανισμό μπορεί να αποφέρει αρκετά προβλήματα, από καταθλιπτικά συμπτώματα μέχρι την εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων και άλλων νοσηρών καταστάσεων για την υγεία μας.


Ουσίες όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) , η ιντερλευκίνη-6 (IL-6) και ο TNFa είναι δείκτες φλεγμονής, κυκλοφορούν στο αίμα και είναι προάγγελοι θεμάτων υγείας όπως είναι η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, και ο διαβήτης τύπου 2. Στην συγκεκριμένη ανασκόπηση ερευνήθηκαν 72 άρθρα, συμπεριλαμβανομένων 50.000 ατόμων από κλινικές μελέτες και μελέτες πληθυσμού όπου η CRP, η ιντερλευκίνη-6 και ο TNFa μελετήθηκαν ως δείκτες φλεγμονής.


Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης έδειξαν ότι ο διαταραγμένος ύπνος (άτομα που δεν κοιμούνται καλά ή που πάσχουν από αϋπνία), καθώς και ο υπερβολικός ύπνος (άνω των 8 ωρών) συσχετίστηκαν με αυξημένα επίπεδα CRP και IL-6. Η μικρότερη διάρκεια ύπνου, λιγότερο από 7 ώρες ανά νύχτα, συσχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα CRP. Τέλος δεν παρατηρήθηκαν συσχετίσεις με τον TNFα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αϋπνία και οι διαταραχές του ύπνου θα πρέπει να θεωρούνται ως παράγοντες κινδύνου για φλεγμονή, με τον ίδιο τρόπο όπως η καθιστική συμπεριφορά ή μια ανθυγιεινή διατροφή.

 

Συμπερασματικά


Όπως χρειαζόμαστε μέτρο σε κάθε τι που κάνουμε στην ζωή μας έτσι πρέπει να διασφαλίσουμε και μια ισορροπία στον καθημερινό μας ύπνο χωρίς να κινούμαστε σε ακραίες καταστάσεις μικρής η μεγάλης διάρκειας ύπνου. Επιπλέον θεραπείες συμπεριφοράς του ύπνου θα μπορούσαν να είναι ένας «δρόμος» για την επίλυση της φλεγμονής με περαιτέρω μείωση του κινδύνου για μελλοντικές ασθένειες. 7-8 ώρες βραδινού ύπνου καθημερινά θεωρείται μια κανονική και ικανοποιητική διάρκεια, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και με τακτική άσκηση, τότε μπορεί να μιλάμε για εσωτερική και εξωτερική "μεταμόρφωση" του ατόμου και της ενέργειάς του.


Αντωνίου Ιωάννης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Bsc, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Επιστημονικός Διευθυντής Nutripass
P.T. Base training
Life Coaching, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

 

Βιβλιογραφία:

Irwin, M.R., R. Olmstead, and J.E. Carroll, Sleep Disturbance, Sleep Duration, and Inflammation: A Systematic Review and Meta-Analysis of Cohort Studies and Experimental Sleep Deprivation. Biol Psychiatry, 2016. 80(1): p. 40-52.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
Τις επόμενες ημέρες θα εξοφληθούν στο ακέραιο






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους