Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

AbbVie: Ανάμεσα στις 10 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα
Η φετινή θέση είναι η έβδομη συνεχής επιβράβευση από το Great Place to Work®
Νέα παρενέργεια καταγράφτηκε για το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer
Υπήρξε πρήξιμο του προσώπου σε άτομα με ιστορικό ενέσεων με δερματικά πληρωτικά
Α. Βαλτάς: Οι αντοχές έχουν και τα όρια τους
Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άμεσα λύση για τα self tests

Δεν υπάρχει συσχέτιση των ΜΣΑΦ και της ιβουπροφαίνης στην εξέλιξη της νόσου COVID–19

1/12/2020 1:54:26 μμ
Η ιβουπροφαίνη μπορεί να ληφθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της COVID-19 όπως ο πυρετός και ο πονοκέφαλος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


H χρήση Mη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο να νοσήσει κάποιος με COVID-19 ή και με επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου, σύμφωνα και με τις τελευταίες μελέτες που έρχονται να επιβεβαιώσουν τις δηλώσεις των διεθνών και τοπικών φορέων (FDA, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, European Medicines Agency, Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Φαρμακολογίας κ.α.) τον Μάρτιο 2020, σύμφωνα με τους ομιλητές του webinar που οργανώνουν για τα μέλη τους οι φαρμακευτικοί συνεταιρισμοί και οι φαρμακαποθήκες με την ευγενικη υποστήριξη της RB Healthcare Hellas και του Nurofen.


Οι μελέτες έδειξαν ότι η λήψη ΜΣΑΦ και Ibuprofen δεν επηρεάζει αρνητικά την εξέλειξη της νόσου (ανάγκη νοσηλείας ή εισαγωγή σε ΜΕΘ ή και ποσοστό θανάτου).

Ενδεικτικά:

  • Η κλινική έρευνα των Imam et al. στις ΗΠΑ στον γενικό πληθυσμό, στην οποία μελετήθηκαν 1.305 νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 (1/03/2020 – 1/04/2020) για να καθοριστούν οι δείκτες θνησιμότητας για την COVID-19, έδειξε ότι η χρήση ΜΣΑΦ δεν συσχετίστηκε με χειρότερη έκβαση της νόσου COVID-19.
  • Η μελέτη cohort των Rinott et al. στο Ισραήλ σε 403 ασθενείς με COVID-19, συμπέρανε ότι η λήψη της ιβουπροφαίνης ως αντιπυρετικού δεν παρουσίασε διαφορά απο την παρακεταμόλη στην εξέλειξη της νόσου.
  • Η μελέτη ανασκόπισης των Bruce et al. στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη συμμετοχή 1222 ασθενών στους οποίους συνταγογραφούνταν τακτικά ΜΣΑΦ πριν από την εισαγωγή σε οκτώ νοσοκομεία της Βρετανίας, διαπίστωσε ότι η τακτική χρήση παυσίπονων, συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης, της ναπροξένης και της δικλοφενάκης, δεν αύξησε τους κινδύνους από τη νόσο.
  • Η cohort μελέτη των Choi et al., στην Νότια Κορέα με 293 ασθενείς με COVID-19 που εισήχθησαν σε νοσοκομείο, κατέδειξε ότι η προηγούμενη χρήση ιβουπροφαίνης, δεν ήταν παράγοντας κινδύνου σχετιζόμενος με την εξέλιξη της νόσου.

Όταν ασθενείς, φροντιστές ή επαγγελματίες υγείας ξεκινούν θεραπεία για πυρετό ή / και πόνο σε ασθενείς (ενήλικες ή παιδιά) με επιβεβαιωμένη ή ύποπτη COVID-19, όλες οι επιλογές θεραπείας θα πρέπει να εξετάζονται και να επιλέγονται με βάση το μεγαλύτερο όφελος σε σύγκριση με τις πιθανές παρενέργειες όπως αυτές αναγράφονται στις οδηγίες χρήσεις του προϊόντος.


Θα πρέπει να χρησιμοποιείται η χαμηλότερη αποτελεσματική δόση ΜΣΑΦ/ή και ιβουπροφαίνης, για το συντομότερο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Αυτό συνάδει με τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) στις 18 Μαρτίου 2020.

Συμπερασματικά:

  •  Κατά την έναρξη της θεραπείας για πυρετό ή πόνο σε COVID-19, οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης, παρακεταμόλης και των άλλων ΜΣΑΦ.
  •  Οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ΜΣΑΦ και ιβουπροφαίνη σύμφωνα με τις εγκεκριμένες πληροφορίες για το προϊόν.
  •  Δεν υπάρχει λόγος για τους ασθενείς που παίρνουν ιβουπροφαίνη να διακόψουν τη θεραπεία τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς που λαμβάνουν ιβουπροφαίνη ή άλλα φάρμακα ΜΣΑΦ για χρόνιες παθήσεις.

Περισσότερες λεπτομέρειες και συνδέσμους για όλες τις μελέτες, στο www.ibuprofenclarity.info

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι Xylitol περιορίζουν τα βακτήρια του στόματος και οι Ginger προλαμβάνουν τη ναυτία


Σχετικά άρθρα

Νέα παρενέργεια καταγράφτηκε για το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer
Υπήρξε πρήξιμο του προσώπου σε άτομα με ιστορικό ενέσεων με δερματικά πληρωτικά
Partnering for Patients: Το 1ο Συνέδριο για την ασθενοκεντρική προσέγγιση και στρατηγική
Στις 28 Μαΐου 2021 από την Βoussias και το Health Daily
Μείωση έναρξης θεραπειών για ηπατίτιδα C κατά 60% το 2020 σε σχέση με το 2019
Σύμφωνα με τον Σπ. Μανωλακόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος