Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Δεν χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης D οι υγιείς ενήλικες

14/10/2013 10:13:16 πμ
Τα συμπληρώματα ωφελούν μόνο τους πάσχοντες από έλλειψη βιταμίνης D και τους ηλικιωμένους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Τα συμπληρώματα βιταμίνης D ωφελούν τους ανθρώπους που πάσχουν από την έλλειψή της και τους ηλικιωμένους και δεν χρειάζεται να τα λαμβάνουν οι υγιείς ενήλικες, σύμφωνα με μεγάλη μετα-ανάλυση μελετών που δημοσιεύεται στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όκλαντ ανέλυσαν όλες τις τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που μελετούσαν την επίδραση της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην οστική πυκνότητα υγιών ενηλίκων (οι δοκιμές είχαν δημοσιευθεί ως και τον Ιούλιο του 2012), οι οποίες περιελάμβαναν περισσότερα από 4.000 υγιή άτομα. Οι συμμετέχοντες λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D επί δύο έτη κατά μέσο όρο.

Οι δοκιμές έλαβαν χώρα σε πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δεν εντοπίστηκαν οφέλη για τα άτομα που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D – εκτός από αύξηση της οστικής πυκνότητας στο επάνω μέρος του μηριαίου οστού, κοντά στην άρθρωση του ισχίου, κάτι που κατά τους ερευνητές δεν έχει ιδιαίτερη κλινική σημασία.


Ο καθηγητής Ιαν Ράιντ, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, ανέφερε πως τα ευρήματα της ομάδας του δείχνουν ότι οι υγιείς ενήλικοι δεν χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D. «Τα στοιχεία μας δείχνουν πως ενδείκνυται να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνηςD μόνο τα άτομα που εμφανίζουν έλλειψή της» σημείωσε ο καθηγητής.

Σχολιάζοντας τη μελέτη ο Κλίφορντ Ρόουζεν από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Maine, παρατήρησε ότι «η λήψη συμπληρωμάτων για την πρόληψη της οστεοπόρωσης από τους υγιείς ενηλίκους δεν είναι αποδεδειγμένο ότι έχει οφέλη για τον οργανισμό. Ωστόσο στους ηλικιωμένους η διατήρηση της βιταμίνηςD σε καλά επίπεδα στον οργανισμό σε συνδυασμό με την επαρκή καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καταγμάτων».


Σημειώνεται ότι οι αρμόδιοι οργανισμοί συστήνουν ημερήσια πρόσληψη συμπληρώματος βιταμίνης D της τάξεως των 10 μικρογραμμαρίων (0,01mg) από έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες, καθώς και για τα άτομα άνω των 65 ετών.


Από την πλευρά της, η δρ Λόρα Τρίπκοβιτς από το Τμήμα Επιστημών Διατροφής του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ ανέφερε ότι δεν υπάρχει όφελος από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D αν ένα άτομο ακολουθεί υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο και συγχρόνως γυμνάζεται. Η επιστήμονας τόνισε ότι τα περισσότερα υγιή άτομα λαμβάνουν την ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζονται με φυσικό τρόπο, μέσω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά και της διατροφής (μεταξύ άλλων τα λιπαρά ψάρια, τα αβγά και τα δημητριακά πρωινού).

Συμπλήρωσε πάντως ότι «αν ένα άτομο νιώθει πόνους στα οστά και στους μυς, τότε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να επισκεφθεί το γιατρό του, ώστε να ελέγξει τα επίπεδα βιταμίνηςD στον οργανισμό του και να αποφασίσει αν πρέπει να λάβει συμπλήρωμα».


Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης D υπό τη μορφή συμπληρωμάτων μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό, αφού η εναπόθεση ασβεστίου που προκαλείται μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες των νεφρών. Οι ειδικοί συστήνουν αυτή τη στιγμή να μη γίνεται σε καμία περίπτωση λήψη περισσότερων από 25 μικρογραμμαρίων της βιταμίνης (0,025mg) ημερησίως.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη διάθεση των ορθοπεδικών υλικών της DePuy Synthes
Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους