Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών

13/12/2018 3:28:29 μμ
Οι προβληματισμοί του ΣΦΕΕ για το clawback, τον προϋπολογισμό και την τιμολόγηση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τον έντονο προβληματισμό του για τη νέα δέσμη προτάσεων φαρμακευτικής πολιτικής, εκφράζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), αναφέροντας ότι "δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εταιρειών του κλάδου, ούτε τελικά εξυπηρετεί το συμφέρον των ασθενών". Προσθέτει ότι "ακόμα και μετά την έξοδο από τα μνημόνια δεν λαμβάνεται καμία ουσιαστική μέριμνα για την αναπροσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε ένα λογικό ύψος, το οποίο θα επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας".


Ο ΣΦΕΕ, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για καθυστέρηση στην εφαρμογή μέτρων συγκράτησης της δαπάνης, "γεγονός που σημαίνει ότι και το 2019 όλο το βάρος του μη ελέγχου της δαπάνης θα πέσει πάλι στη φαρμακοβιομηχανία μέσω ενός ολοένα αυξανόμενου clawback".


Θεωρεί "ελάχιστη" την αύξηση κατά 45 εκ. ευρώ του νοσοκομειακού προϋπολογισμού το 2019, "μπροστά στην πραγματική δαπάνη που απαιτείται και εκφράζεται με clawback και rebates πάνω από τα 400 εκατ. ή 43% της δαπάνης, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι δεν έγινε καμία διόρθωση στη δαπάνη αυτή το 2018, όπως γίνονταν τα τελευταία 2 χρόνια".


Όσον αφορά τον τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων, ο ΣΦΕΕ εκτιμά την πρόθεση να γίνουν διορθώσεις σε όσα φάρμακα η τιμή τους είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, αλλά εμμένει στη θέση ότι "η σύγκλιση των τιμών πρέπει πάντα να είναι από το Μέσο Όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης".


Επικροτεί την κατάργηση του 25% rebate για τις νέες δραστικές, αλλά τονίζει την πάγια θέση του ότι αυτό δεν θα πρέπει να συνδέεται με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης καθ' οιονδήποτε τρόπο.


Ο ΣΦΕΕ ζητά, τέλος, να γίνει πρόβλεψη για τα εξής:

  • Κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των ανασφαλίστων από τα κονδύλια της πρόνοιας.
  • Εύρεση επιπλέον/νέου κονδυλίου για την πρόληψη (εμβόλια), όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Θέσπιση ενός ανώτατου ορίου στο clawback με την εισαγωγή της συνυπευθυνότητας, αλλά και μείωση του clawback μέσω αφαίρεσης κονδυλίων από τις επενδύσεις για κλινική έρευνα ή από τις επενδύσεις που απαιτούνται για την προσαρμογή στον ευρωπαϊκό κανονισμό περί ψευδεπίγραφων φαρμάκων (coding & serialization).
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Μέσω της ανανεωμένης πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου για τη φαρμακευτική νομοθεσία






Σχετικά άρθρα

KALTEQ: Συνεργασία με την Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας
Για τη διάθεση των ορθοπεδικών υλικών της DePuy Synthes
Η συνεργασία της Bayer Ελλάς με τη We4all συνεχίζεται με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον
Στηρίζοντας μια σειρά από δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα