Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Όμιλος ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.: Νέο B2B περιβάλλον για την εμπορική συνεργασία φαρμακείων
Πιο φιλικό και εύχρηστο σύστημα για καλύτερη οργάνωση και εξοικονόμηση χρόνου
Η FITO+ επίσημος χορηγός της Βούλας Παπαχρήστου
Η πρωταθλήτρια στίβου προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
ΣΑΦΕΕ: Πρόεδρος ξανά ο Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος
Απαιτείται ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας, δήλωσε ο ίδιος

Δεν αλλάζει η εκτέλεση συνταγών αντιβιοτικών μέχρι νεωτέρας

12/6/2020 12:09:35 μμ
Η ΗΔΙΚΑ δεν έχει προσαρμόσει ακόμα το σύστημα για τη φύλαξη των συνταγών επί 2ετία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δεν μπορεί να εφαρμοστεί τελικά ο νόμος 4675/2020 (άρθρο 18) που όριζε να φυλάσσονται επί 2ετία οι συνταγές που περιλαμβάνουν αντιβιοτικά και έπρεπε σήμερα να τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), εχθές νωρίς το πρωί υπήρξε επικοινωνία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον πρόεδρο του ΠΦΣ Απόστολο Βαλτά για το πρόβλημα του νέου τρόπου διάθεσης των αντιβιοτικών βάσει του παραπάνω νόμου. Όπως εξηγεί ο Σύλλογος από τη μία τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΗΔΙΚΑ δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του εν λόγω νόμου, από την άλλη δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά οι επαγγελματίες υγείας και ειδικά αυτοί που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, όπως είναι οι οδοντίατροι.

Η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΦΣ ότι αποφασίστηκε η αναστολή της εφαρμογής του νόμου μέχρι νεωτέρας ενώ αναμένεται και σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Αυτό σημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να εκτελούν τις συνταγές αντιβιοτικών όπως μέχρι σήμερα, ωστόσο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με αφορμή το νέο νόμο, ζητά να γίνουν κι άλλες αλλαγές.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον ΠΦΣ, ζητά την κατάργηση των συνοδευτικών εντύπων στις συνταγές με αντιβιοτικά, όπως είναι οι νεότερες κινολόνες και οι κεφαλοσπορίνες τρίτης γενεάς. Το σημερινό καθεστώς ορίζει να χορηγούνται με ειδική αιτιολογημένη συνταγή, πέραν της ηλεκτρονικής, της οποίας ένα αντίγραφο αποστέλλουν οι φαρμακοποιοί στον ΕΟΠΥΥ συνοδευτικά με την ηλεκτρονική συνταγή και ένα φυλάσσουν στο αρχείο του επί διετία. Το ίδιο ισχύει και για συνταγές με φάρμακα ανταγωνιστικών ουσιών για την αντιμετώπιση της εξάρτησης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος «τα μέτρα αυτά, που ελήφθησαν άλλες εποχές, πολύ πριν από τη χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δεν προσφέρουν τίποτα σήμερα, παρά προσθέτουν περιττή γραφειοκρατία στην ήδη πιεσμένη καθημερινότητα γιατρών και φαρμακοποιών. Το ηλεκτρονικό αποτύπωμα της κάθε συνταγής είναι υπεραρκετό για να επιτελέσει το έργο που επέβαλε κάποτε την υποχρέωση των επιπλέον συνοδευτικών εντύπων. Παράλληλα εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος του γιατρού προς όφελος του ασθενούς».

Ο ΦΣΘ ζητά από τον ΠΦΣ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταργηθεί η υποχρεωτική συνοδεία συνταγών νεότερων κινολονών και κεφαλοσπορινών Γ' γενεάς, όλων των μορφών, από τις ξεχωριστές αιτιολογημένες συνταγές καθώς και των συνταγών ανταγωνιστικών ουσιών.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ομοσπονδία ετοιμάζει κόμβο δεδομένων που αφορούν τα φαρμακεία όλου του κόσμου


Σχετικά άρθρα

Όμιλος ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.: Νέο B2B περιβάλλον για την εμπορική συνεργασία φαρμακείων
Πιο φιλικό και εύχρηστο σύστημα για καλύτερη οργάνωση και εξοικονόμηση χρόνου
ΙΔΕΕΑΦ – ΠΦΣ: Ξεκίνησαν τα διαδικτυακά σεμινάρια για τον εμβολιασμό
Το 2ο σεμινάριο του νέου κύκλου γίνεται σήμερα
FIP: Είναι καθήκον των κυβερνήσεων να αυξήσουν την εμβολιαστική κάλυψη μέσω των φαρμακείων
Η Ομοσπονδία ετοιμάζει κόμβο δεδομένων που αφορούν τα φαρμακεία όλου του κόσμου