Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Δ. Ευγενίδης: «Αδικία σε βάρος των Ελλήνων ασθενών» οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων

2/9/2022 1:38:11 πμ
Με το σταγονόμετρο οι παραδόσεις από τις εταιρείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που σημειώθηκαν ολόκληρο το καλοκαίρι στα φαρμακεία της χώρας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης, μιλώντας στον τοπικό τύπο (thesstoday.gr). Ο πρόεδρος εξήγησε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλανίζει ασθενείς και φαρμακοποιούς όλο τον χρόνο, όμως το καλοκαίρι που οι εταιρείες κλείνουν λόγω αδειών γίνεται πιο εκρηκτικό. 

Αυτό σημαίνει ότι αν και αναμένεται μια μικρή βελτίωση αυτήν την εβδομάδα, δεν επιλύεται το πρόβλημα, καθώς οι παραδόσεις από τις εταιρείες θα γίνονται με το σταγονόμετρο. Όπως είπε, «από αυτή την εβδομάδα αναμένουμε καλυτέρευση αλλά όχι εξομάλυνση. Θα ξεκινήσουν οι εβδομαδιαίες παραλαβές φαρμάκων με το σταγονόμετρο αλλά όσο είναι με το σταγονόμετρο δεν βοηθάνε την κατάσταση. Όταν χρωστάς τρία φάρμακα από ένα είδος και η αποθήκη στέλνει ένα, εξυπηρετείς μόνο έναν ασθενή και δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις τους άλλους δύο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των ελλείψεων οφείλεται στις εξαγωγές λόγω των χαμηλών τιμών στην Ελλάδα και μόνο ένα 10% περίπου σχετίζεται με προβλήματα στην παραγωγή ή στη διακίνησή τους από την εκάστοτε εταιρεία. «Είναι μια αδικία αυτό που συμβαίνει. Κάποιοι εκμεταλλεύονται τις διαφορές των τιμών και πλουτίζουν από αυτές. Έτσι οι κάτοικοι κάποιων κεντροευρωπαϊκών και βορείων ευρωπαϊκών χωρών έχουν αυξημένη διαθεσιμότητα σε φάρμακα, τα οποία εμείς κυνηγάμε με το τουφέκι», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Ευγενίδης, ενώ τόνισε πως φάρμακα σύγχρονων θεραπειών για τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, τη χοληστερίνη, τον θυρεοειδή, το αναπνευστικό, αλλά και αντιπηκτικά στην Ευρώπη έχουν διπλάσια, τριπλάσια ή και τετραπλάσια τιμή, ενώ στην Αμερική, η τιμή μπορεί να είναι και 10 φορές ακριβότερη. 

Ο Δ. Ευγενίδης επανέλαβε το πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών που είναι να απαγορευτούν οι εξαγωγές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόταση του ΠΦΣ που «πέρασε» από τους εμπλεκόμενους φορείς






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο