Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


COVID-19: Νέα δεδομένα για τα μονοκλωνικά αντισώματα και τη φλουβοξαμίνη

18/4/2022 2:26:54 πμ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς υψηλού κινδύνου με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19. Ωστόσο, μόνο η ενδοφλέβια χορήγησή τους έχει αξιολογηθεί σε δημοσιευμένες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Η υποδόρια χορήγηση, εφόσον εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, μπορεί να διευρύνει τη δυνατότητα χορήγησης σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς καθώς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που θα είναι εξειδικευμένο για τη χορήγηση της θεραπείας. Αυτά επισημαίνουν οι ιατροί ΕΚΠΑ, συνοψίζοντας τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση JAMA Network Open. 

Στο πλαίσιο της μελέτης ασθενείς έλαβαν το συνδυασμό casirivimab 600mg και imdevimab 600mg είτε υποδορίως είτε ενδοφλεβίως και συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα. Μεταξύ 2185 ασθενών που έλαβαν το συνδυασμό των μονοκλωνικών αντισωμάτων είτε υποδορίως (969 άτομα) είτε ενδοφλεβίως (1216 άτομα), το ποσοστό νοσηλείας ή θανάτου εντός 28 ημερών ήταν 2.8% και 1.7%, αντίστοιχα.

Αλλη μελέτη που επίσης δημοσιεύτηκε στο Jama Network Open από επιστήμονες του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά, έδειξε -σύμφωνα με τη Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος- ότι ένα χαμηλού κόστους αντικαταθλιπτικό, η φλουβοξαμίνη, προσφέρει μια καλή άμυνα κατά της μόλυνσης από τον κορονοϊό. Όταν χορηγείται έγκαιρα, η φλουβοξαμίνη μπορεί να αποτρέψει σοβαρά συμπτώματα που σχετίζονται με τη νοσηλεία σε ασθενείς με σοβαρούς παράγοντες κινδύνου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Παν. Κρήτης, Ερευνητής Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας ΙΤΕ, Συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων Παν. Northeastern
Μέσω συμφωνίας 1,3 δισ. δολαρίων με τη Synaffix






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Κατακόρυφη αύξηση των παράνομων φαρμάκων στην Ε.Ε.
Έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες ψεύτικα προφίλ και διαφημίσεις eshop
Νέο αντιβιοτικό για ουρολοιμώξεις μετά από 30 χρόνια εγκρίθηκε στο Ην. Βασίλειο
Αντιμετωπίζει και τα ανθεκτικά βακτήρια
Επιβεβαιώθηκε κρούσμα γρίπης H5N1 στην Αγγλία
Πρόκειται για τη λεγόμενη γρίπη των πτηνών
Ελλάδα: Καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε νοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ευρώπη
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health