Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


COVID-19: Νέα δεδομένα για τα μονοκλωνικά αντισώματα και τη φλουβοξαμίνη

18/4/2022 2:26:54 πμ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς υψηλού κινδύνου με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19. Ωστόσο, μόνο η ενδοφλέβια χορήγησή τους έχει αξιολογηθεί σε δημοσιευμένες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Η υποδόρια χορήγηση, εφόσον εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, μπορεί να διευρύνει τη δυνατότητα χορήγησης σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς καθώς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που θα είναι εξειδικευμένο για τη χορήγηση της θεραπείας. Αυτά επισημαίνουν οι ιατροί ΕΚΠΑ, συνοψίζοντας τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση JAMA Network Open. 

Στο πλαίσιο της μελέτης ασθενείς έλαβαν το συνδυασμό casirivimab 600mg και imdevimab 600mg είτε υποδορίως είτε ενδοφλεβίως και συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα. Μεταξύ 2185 ασθενών που έλαβαν το συνδυασμό των μονοκλωνικών αντισωμάτων είτε υποδορίως (969 άτομα) είτε ενδοφλεβίως (1216 άτομα), το ποσοστό νοσηλείας ή θανάτου εντός 28 ημερών ήταν 2.8% και 1.7%, αντίστοιχα.

Αλλη μελέτη που επίσης δημοσιεύτηκε στο Jama Network Open από επιστήμονες του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά, έδειξε -σύμφωνα με τη Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος- ότι ένα χαμηλού κόστους αντικαταθλιπτικό, η φλουβοξαμίνη, προσφέρει μια καλή άμυνα κατά της μόλυνσης από τον κορονοϊό. Όταν χορηγείται έγκαιρα, η φλουβοξαμίνη μπορεί να αποτρέψει σοβαρά συμπτώματα που σχετίζονται με τη νοσηλεία σε ασθενείς με σοβαρούς παράγοντες κινδύνου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο
Γράφει ο Δρ. Μιχαήλ Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD, Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της