Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


CHMP: Οκτώ φάρμακα συνιστώνται για έγκριση στην Ευρώπη

2/6/2020 1:06:14 μμ
Πρόσθετη ενημέρωση για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην COVID-19
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων CHMP του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για ένα νέο εμβόλιο που παρέχει ενεργό ανοσοποίηση για την πρόληψη της νόσου του ιού Ebola σε άτομα ηλικίας ενός έτους και άνω.

Το εμβόλιο είναι της Janssen-Cilag και αποτελείται από δύο προϊόντα: το Zabdeno (Ad26.ZEBOV) και το Mvabea (MVA-BN-Filo), τα οποία χορηγούνται με 8 εβδομάδες διαφορά. Επίσης αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη σκευάσματα με τις εξής φαρμακευτικές ουσίες:
  • Το bulevirtide της εταιρείας MYR GmbH για τη θεραπεία της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό δέλτα ηπατίτιδας σε ενήλικες ασθενείς με αντισταθμισμένη ηπατική νόσο. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος εγκεκριμένες θεραπείες για την ηπατίτιδα D. 
  • Το lefamulin της Nabriva Therapeutics για τη θεραπεία ενηλίκων με πνευμονία που αποκτήθηκε από την κοινότητα.
  • Δύο αντικαρκινικά φάρμακα: alpelisib της Novartis Europharm Limited για τη θεραπεία τοπικά προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου του μαστού με μετάλλαξη PIK3CA και το entrectinib της Roche Registration GmbH για συμπαγείς όγκους ή προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
  • Το βιοϊσοδύναμο trastuzumab της Accord Healthcare για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του στομάχου.
  • Το γενόσημο apixaban της Accord Healthcare για τη θεραπεία και πρόληψη φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων και για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου και συστηματικής εμβολής σε ενήλικες ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή.

Ενημέρωση για το remdesivir

Ο πρώτος κύκλος ερευνών, που διεξάγει η CHMP στο remdesivir για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαΐου και τώρα η Επιτροπή ζήτησε από την υπεύθυνη εταιρεία ορισμένα περαιτέρω δεδομένα καθώς και την αίτηση για υπό όρους άδεια κυκλοφορίας. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, η Επιτροπή θα την αξιολογήσει άμεσα ώστε να υπάρξει σύντομα η γνωμοδότηση για την έγκριση ή όχι του φαρμάκου ως θεραπεία της νόσου.

Υπενθύμιση για τους κινδύνους της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης

Ο EMA επίσης έβγαλε ανακοίνωση προς τους επαγγελματίες υγείας, με την οποία συνιστά να παρακολουθούν στενά τους ασθενείς με νόσο COVID-19 που λαμβάνουν χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη, δεδομένου ότι έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Σημειώνει ότι τα δύο αυτά φάρμακα δεν είναι ακόμα εγκεκριμένα για τη θεραπεία αυτής της νόσου και ενώ διεξάγονται περαιτέρω έρευνες, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε κλινικές δοκιμές για θεραπεία ή προφύλαξη από τη νόσο COVID-19 ή σε εθνικά προγράμματα για χρήση σε έκτακτες ανάγκες σε νοσηλευόμενους ασθενείς υπό στενή παρακολούθηση. Πέρα από τα γνωστά καρδιακά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν, τα φάρμακα αυτά ενδέχεται να προκαλέσουν νευροψυχιατρικές διαταραχές, ηπατικά προβλήματα, βλάβες στους νευρώνες και χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον Thomas Schneider, Senior Vice President Commercial & Consulting Services EMEA, IQVIA
Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών