Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Chiesi Hellas και ΕΠΕ στηρίζουν την πρόληψη στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης

9/7/2024 11:01:38 μμ
Με δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης και με συνεδρίες για τη διακοπή του καπνίσματος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Chiesi Hellas, στο πλαίσιο της χορηγίας στο πρόγραμμα της Μονάδας Πρόληψης Αναπνευστικών Νοσημάτων, που υλοποιείται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) το 2024, υποστήριξε τις δράσεις που διοργανώθηκαν στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης


Το διήμερο 5 & 6 Ιουλίου, 94 κάτοικοι του νησιού είχαν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης για τη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και του άσθματος αλλά και να επανέλθουν για εξέταση, εάν είχαν διαγνωστεί με ΧΑΠ ή άσθμα το 2023. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της δράσης, προσφέρθηκαν συνεδρίες για τη μείωση και για τη διακοπή του καπνίσματος, με σκοπό την προαγωγή της υγείας του αναπνευστικού συστήματος των κατοίκων του νησιού.


Ο Πέτρος Μπακάκος, Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., υπογράμμισε την αξία της πρόληψης, αναφέροντας ότι «οι καπνιστές είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επίσης το 81% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από βρογχικό άσθμα, ένα χρόνιο πνευμονικό νόσημα με συμπτώματα σχεδόν όλο το έτος».


Η Παρασκευή Κατσαούνου, μέλος του ΔΣ της ΕΠΕ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. στη Μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Α΄ ΚΕΘ του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», είχε απευθύνει πρόσκληση στους καπνιστές της Σαμοθράκης που θέλουν να ενημερωθούν για τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθηθούν να διακόψουν με επιτυχία το κάπνισμα να δηλώσουν συμμετοχή. Το ίδιο και οι ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, που είχαν διαγνωστεί τον Οκτώβριο, προκειμένου να εκτιμηθεί ο έλεγχος της νόσου τους. Τέλος, όσοι έχουν συμπτώματα όπως βήχα ή δυσκολία στην ανάσα, καλέστηκαν να εξεταστούν και να έχουν μαζί τους τυχόν προηγούμενες εξετάσεις (ακτινογραφία κλπ.).


Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, Γεννάδιος Διαμαντόπουλος, ευχαρίστησε θερμά την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για την πραγματοποίηση της δράσης και την Υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Ειρήνη Χατζοπούλου για την έγκριση της δράσης στο νησί της Σαμοθράκης. Ο Γ. Διαμαντόπουλος επίσης τόνισε: «Η δράση ήταν άκρως απαραίτητη και ανεκτίμητη για το νησί, διότι περιλαμβάνει προληπτικές εξετάσεις και συμβουλευτικές παρεμβάσεις στους πάσχοντες και στους καπνιστές, οι οποίοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας λόγω της απομακρυσμένης γεωγραφικής θέσης του νησιού και τη δύσκολη πρόσβαση σε αυτό».


Ο Πασχάλης Στειρόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής και της Μονάδας Διαταραχών Ύπνου - Εγρήγορσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας «Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια» της ΕΠΕ, δήλωσε ότι «η Πνευμονολογική Κλινική του ΔΠΘ συμμετείχε με χαρά με το προσωπικό της στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τη διενέργεια πνευμονολογικού ελέγχου στον πληθυσμό της Σαμοθράκης. Η δράση αυτή συνέβαλλε στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση διάφορων αναπνευστικών νοσημάτων και στην αποτελεσματικότερη θεραπεία τους, ενώ η υποστηρικτική δράση για τη διακοπή του καπνίσματος βοήθησε τόσο στην πρόληψη όσο και στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την καλή υγεία των πνευμόνων».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με εγχειρίδια, webinars και άλλες πηγές πληροφόρησης


Σχετικά άρθρα

Abbott: 20,4% ανάπτυξη μόνο από τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τον διαβήτη
Η εταιρεία αύξησε τις οικονομικές της προβλέψεις για το υπόλοιπο του έτους
Sanofi: Επενδύει 400 εκατ. ευρώ στην Ινδία
Και ενισχύει το προσωπικό που διαχειρίζεται ψηφιακά εργαλεία και ΑΙ
«Executive Program in Pharmaceutical Management - E.Ε.Φα.Μ.»
Για 2η χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών