Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Cambridge: Νέο εργαλείο ανίχνευσης καρδιαγγειακού κινδύνου

18/6/2021 11:53:22 πμ
Θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην Ευρώπη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge ανέπτυξαν ένα νέο «εργαλείο» που βοηθά τους επαγγελματίες υγείας να εντοπίσουν άτομα που κινδυνεύουν να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με άρθρο των The Times και του pharmacy.biz.

Ονομάζεται Score2, είναι έτοιμο για χρήση στην Ευρώπη και δίνει τις προβλέψεις συνδυάζοντας δεδομένα όπως την ηλικία, το φύλο, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. «Αυτό το εργαλείο είναι ανώτερο από αυτό που οι γιατροί χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες. Μπορεί να προσαρμοστεί σε τρέχοντα προληπτικά προγράμματα με ουσιαστικό αντίκτυπο στον πραγματικό κόσμο που κινδυνεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο καθηγητής Emanuele Di Angelantonio, επικεφαλής της μελέτης.

Πρόσθεσε δε ότι ο ασθενής, εφόσον προβλεφθεί ότι διατρέχει κίνδυνο, μπορεί να συζητήσει με τους επαγγελματίες υγείας τα οφέλη της έναρξης μιας θεραπείας εγκαίρως ή να κάνει κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής του και τελικά να λάβει καλύτερες αποφάσεις για την υγεία του. Σημειώνεται ότι το Score2 έρχεται να αντικαταστήσει ένα υπολογιστικό σύστημα που δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια και προβλέπει μόνο τα θανατηφόρα περιστατικά.

Το Score2 ωστόσο παρέχει το επιπλέον πλεονέκτημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι προβλέπει την πιθανότητα οποιουδήποτε επεισοδίου, θανατηφόρου ή μη. Παράλληλα δείχνει να λειτουργεί καλύτερα σε άτομα ηλικίας μεταξύ 40-60 ετών. Το νέο εργαλείο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα για περίπου 700.000 άτομα που συμμετείχαν σε μελέτες σε όλη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των 10 ετών της μελέτης παρακολούθησης, 30.000 από αυτά τα άτομα πέρασαν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανακοινώθηκαν οι ομάδες που συμμετέχουν στον νέο κύκλο του προγράμματος
Η πρόταση του Νέου Δρόμου - Συμμαχίας Φαρμακοποιών






Σχετικά άρθρα

«Δεν είναι τρίχες. Είναι τα μαλλιά σου!»
Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας της ΕΔΑΕ για τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής
Angelini Pharma & SK Biopharmaceuticals: Περισσότεροι από 100.000 ασθενείς έλαβαν την καινοτόμο αντιεπιληπτική αγωγή cenobamate
Το φάρμακο διατίθεται σε περισσότερες από 100 αγορές παγκοσμίως
Νέα ένδειξη για τη σεμαγλουτίδη
Ο FDA εγκρίνει το φάρμακο για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου
Στον κάδο κάθε χρόνο 40 εκατ. κουτιά φαρμάκων
Σύμφωνα με έρευνα της GIVMED