Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Βροχή… από εξώδικα στην ACS για την ταχυμεταφορά φαρμάκων υψηλού κόστους

8/12/2020 4:20:50 μμ
Φαρμακοποιοί και φαρμακαποθηκάριοι ζητούν να αποσυρθεί αυτή η υπηρεσία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε η πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS, μέσω της οποίας εγκαινιάζει μια νέα υπηρεσία διανομής φαρμάκων (ΦΥΚ) από τον ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία παρέχει τη δυνατότητα, μέσω της Υπηρεσίας Ταχυμεταφοράς Φαρμάκων Κατ' οίκον "ACS MediExpress", της παράδοσης φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, χρησιμοποιώντας ειδική συσκευασία, ώστε αυτά να διατηρούνται στην κατάλληλη θερμοκρασία. Μάλιστα επικαλείται ότι για την εν λόγω υπηρεσία διαθέτει σχετική άδεια από τον ΕΟΠΥΥ.

Η ανακοίνωση αυτή «άναψε φωτιές» στα νομικά τμήματα τόσο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής όσο και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, οι οποίοι με έγγραφα και εξώδικα ζητούν την άμεση κατάργηση αυτής της υπηρεσίας.
Ο ΠΣΦ μάλιστα αναφέρει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά του μέσα για την πλήρη απόσυρση της εν λόγω ενέργειας, ενώ έχει ενημερωθεί για το όλο θέμα τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και ο ΕΟΦ. Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι των φαρμακαποθηκών στην εξώδικη διαμαρτυρία τους αναφέρουν με δεδομένη την ισχύουσα νομοθεσία και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας πως:
  1. Ουδεμία τέτοια διαδικασία προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία κοινοτική και εθνική, όπου κάθε δραστηριότητα που συνίσταται στην εμπορία, διακίνηση, μεταφορά και διανομή φαρμακευτικών προϊόντων ρυθμίζεται με αναγκαστικού δικαίου διατάξεις.
  2. Η αποθήκευση μεταφορά και διανομή φαρμάκων απαιτεί συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, συνθήκες και διαδικασίες και ως δραστηριότητα αδειοδοτείται από τον ΕΟΦ.
  3. Η ευθύνη και η συμμετοχή του φαρμακοποιού, ο οποίος πρέπει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους ασθενείς, πρέπει κατά τα ισχύοντα να εκτείνεται σε όλα τα στάδια διαδικασίας από την παραγωγή έως τη χορήγηση του φαρμάκου στο κοινό χωρίς την παρεμβολή ξένων συμφερόντων μη εχόντων σχέση με το φαρμακευτικό επάγγελμα – λειτούργημα κατά τη διακίνηση και λιανική εμπορία των φαρμακευτικών προϊόντων. 
Ο ΠΣΦ καλεί μάλιστα την ACS να τον ενημερώσει εγγράφως για το ποια «πιστοποίηση» της χορήγησε ο ΕΟΠΥΥ, πότε και βάσει ποιων διατάξεων για τη διαφημιζόμενη δραστηριότητα της διακίνησης και ενδεχομένως και της αποθήκευσης φαρμάκων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Επωμιζόμαστε το βάρος μιας φοροδιαφυγής που δεν μας αφορά», επισημαίνουν τα μέλη του ΦΣΑ






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο