
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αθήνα του Richard Robinson, Executive Director, Policy & Government Affairs Europe της BMS, δηλώθηκε η ισχυρή προσήλωση της εταιρείας και η στρατηγική σημασία της χώρας μας στον ευρωπαϊκό χάρτη της φαρμακευτικής καινοτομίας και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης φαρμακευτικής πολιτικής.
Στην ομιλία του στο SFEE Summit, ο R. Robinson τόνισε ότι η υγεία οφείλει να αντιμετωπίζεται ως πολιτική προτεραιότητα, καθώς «η φαρμακευτική καινοτομία έχει πολλαπλασιαστική αξία σε ένα σύστημα υγείας, πέρα από την αύξηση της επιβίωσης. Με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς αποφεύγουν περιττές νοσηλείες και παραμένουν παραγωγικοί, συνεπώς η επένδυση στην υγεία αποτελεί επένδυση στην εθνική ανθεκτικότητα και μοχλό μακροπρόθεσμης ευημερίας».
Σε αυτήν την κατεύθυνση, αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα, όπως η αύξηση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού την τελευταία τετραετία, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του ΕΣΥ και η δέσμευση της κυβέρνησης για τη θέσπιση ενός μεταβατικού μηχανισμού αποζημίωσης. Ωστόσο, επισήμανε ότι η πραγματική πρόοδος θα κριθεί από την πολιτική βούληση για επίλυση χρόνιων διαρθρωτικών και χρηματοδοτικών προκλήσεων, με κυριότερη αυτή του clawback που απειλεί τη βιωσιμότητα των εταιρειών και των φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα και θέτει σε ρίσκο την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες που αναμένονται για σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος. «Αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι μια απτή δέσμευση για ουσιαστική μείωση του clawback εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου», δήλωσε. Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη ταχείας υλοποίησης με σαφή χρονοδιαγράμματα και θεσμικές εγγυήσεις για μια φαρμακευτική πολιτική βασισμένη σε τεκμήρια, διαφάνεια και βιωσιμότητα.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο R. Robinson είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας 'Aδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας 'Aρη Αγγελή καθώς επίσης και με εκπροσώπους από το Υπουργείο Οικονομικών. Κατά τις συζητήσεις, τέθηκαν στο επίκεντρο η ανάγκη ταχείας και απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, η επιτάχυνση της υλοποίησης του Σχήματος Μεταβατικής Αποζημίωσης, η διαμόρφωση ενός σταθερού και διατομεακού πλαισίου συνεργασίας Πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και η σταδιακή σύγκλιση του ύψους του clawback, τουλάχιστον με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών όπου το μέτρο εφαρμόζεται, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει την περιφερειακή ανταγωνιστικότητά της.
Η Ελισάβετ Προδρόμου, Γενική Διευθύντρια της BMS Ελλάδας, δήλωσε: «Η παρουσία του κ. Richard Robinson στην Ελλάδα επιβεβαιώνει την προτεραιότητα που δίνει η Bristol Myers Squibb στη χώρα μας και την εμπιστοσύνη της στις δυνατότητές της. Ως μία από τις παγκοσμίως κορυφαίες βιοφαρμακευτικές εταιρείες, δεν περιοριζόμαστε στη διάθεση καινοτόμων φαρμάκων στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη. Συμμετέχουμε ενεργά στον σχεδιασμό πολιτικών, στηρίζουμε μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής και επιμένουμε να επενδύουμε στη χώρα -παρά τις προκλήσεις υποχρηματοδότησης της φαρμακευτικής καινοτομίας- ενισχύοντας την εθνική οικονομία και ανάπτυξη με ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κλινικής έρευνας στην Ελλάδα».