Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Βρέθηκε το πρώτο φάρμακο για τις βλάβες του εγκεφαλικού

22/3/2017 12:20:48 μμ
Προέρχεται από το δηλητηριώδη ιστό της αράχνης!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μπορεί σε κάποιους η θέα μιας αράχνης να προκαλεί φόβο, αλλά το τρομακτικό αυτό έντομο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο, σε περίπτωση εγκεφαλικού!

Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια ουσία στο δηλητηριώδη ιστό της αράχνης που μειώνει τη βλάβη που υφίσταται ο εγκέφαλος μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, δράση που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ από φάρμακο!


Αναλυτικά, επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων Κουίνσλαντ και Μόνας της Αυστραλίας ανακάλυψαν τυχαία μια αβλαβή πρωτεΐνη, τη Hi1a, στο δηλητήριο ενός είδους αυστραλιανής αράχνης (Hadronyche ifensa ή Darling Downs). Όταν η Hi1a χορηγήθηκε (ενέσιμα) δύο ώρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, μείωσε τις βλάβες κατά 80%, και κατά 65% όταν χορηγήθηκε 8 ώρες μετά το συμβάν!


Τα πορίσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά, με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα που να προστατεύουν τον εγκέφαλο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό που απαιτείται τώρα να γίνει είναι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν μέσα στην επόμενη διετία, αλλά και να εξακριβωθεί αν η προστατευτική δράση της Hi1a είναι ασφαλής και αποτελεσματική τόσο στα ισχαιμικά όσο και στα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια.


Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Λόγω εκατοντάδων αναφορών για ανεπιθύμητες ενέργειες
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA






Σχετικά άρθρα

Τσιμπήματα υμενόπτερων
Από την ήπια δερματική αντίδραση στην αναφυλαξία & τη θεραπευτική αντιμετώπιση
H Χάρτα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε «5+1» άξονες
Μεγάλη πρωτοβουλία με παρεμβάσεις σε κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας για το αναπνευστικό σύστημα
Pierre Fabre Laboratories: Σημαντική θετική γνωμοδότηση από την επιτροπή CHMP
Στην πρώτη και μοναδική συνδυαστική θεραπεία για καρκινοπαθείς ασθενείς με μετάλλαξη BRAFV600E