Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Βρέθηκε NDMA σε σκευάσματα μετφορμίνης

5/3/2020 3:34:56 μμ
Ο ΕΜΑ συνιστά τη συνέχιση των θεραπειών όσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοινώνει ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες εντοπίστηκε ποσότητα της νιτροζαμίνης NDMA σε ορισμένες παρτίδες φαρμάκων μετφορμίνης που κυκλοφορούν στην ΕΕ. Ο Οργανισμός, σε συνεργασία και με εθνικές αρχές της Ευρώπης, ήδη έχουν θέσει υπό αξιολόγηση τον αντίκτυπο αυτών των μελετών, ενώ αναμένονται περισσότερα αποτελέσματα επί του θέματος.

Ωστόσο συνιστά στους ασθενείς να συνεχίσουν κανονικά την αγωγή τους, γιατί οι κίνδυνοι από τη μη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη είναι πολύ σοβαρότεροι από τους πιθανούς κινδύνους των χαμηλών επιπέδων νιτροζαμινών. Παράλληλα διαβεβαιώνει πως, δεδομένου ότι η μετφορμίνη θεωρείται κρίσιμο φάρμακο, ο EMA και οι εθνικές αρχές συνεργάζονται στενά για την αποφυγή ελλείψεων φαρμάκων.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται και οι διαδικασίες που στοχεύουν στην πρόληψη και στη διαχείριση της παρουσίας προσμείξεων νιτροζαμινών στα φάρμακα, με τον Οργανισμό να συγκεντρώνει συνεχώς στοιχεία για την εμφάνιση αυτών στις σαρτάνες και στη ρανιτιδίνη, που οδήγησε σε σωρεία ανακλήσεων φαρμάκων σε όλον τον κόσμο, και για την παροχή σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών στις εταιρείες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Οι νιτροζαμίνες είναι πιθανά καρκινογόνες, ωστόσο σε πολύ χαμηλά επίπεδα υπάρχουν στο νερό και σε τρόφιμα, χωρίς να προκαλούν προβλήματα. Στα φάρμακα, ο κίνδυνος για τους ασθενείς επίσης θεωρείται χαμηλός.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της