Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Βραχιόλι εντοπίζει άμεσα τις επιληπτικές κρίσεις

29/10/2018 10:07:18 πμ
Ιδιαίτερα χρήσιμο για την αποφυγή θανάτου κατά τη διάρκεια της νύκτας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού του 85% των σοβαρών νυχτερινών κρίσεων επιληψίας έχει ένα νέο βραχιόλι υψηλής τεχνολογίας το οποίο ανέπτυξαν επιστήμονες στην Ολλανδία, ποσοστό πολύ υψηλότερο από άλλες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή. Ο απρόσμενος θάνατος από κρίση επιληψίας (SUDEP) αποτελεί σοβαρό παράγοντα θανάτου σε άτομα με επιληψία. 'Ατομα με διανοητικά προβλήματα και «σκληρές» περιπτώσεις επιληψίας, ανθεκτικές σε μεθόδους θεραπείας, ενδεχομένως να διατρέχουν 20% κίνδυνο να πεθάνουν από αυτήν.

Αν και υπάρχουν αρκετές τεχνικές, πολλές κρίσεις εξακολουθούν να διαφεύγουν της προσοχής. Ερευνητές του ΤU/e (Πολυτεχνείο του Αϊντχόφεν), του SEIN (ίδρυμα για οργανώσεις και ιδρύματα σχετικά με την επιληψία στην Ολλανδία), του UMC Utrecht, του κέντρου επιληψίας Kempenhaeghe και του Epilepsy Fund, καθώς και εκπροσώπων ασθενών και της LivAssured, ανέπτυξαν το Nightwatchκαι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα δοκιμής του στο Neurology. Αυτό που κάνει είναι να εντοπίζει δύο βασικές ενδείξεις επιληπτικών κρίσεων: Αφύσικα ταχύ χτύπο καρδιάς και ρυθμικές απότομες κινήσεις. Εάν αντιληφθεί κάτι τέτοιο, στέλνει ασύρματα συναγερμό σε νοσηλευτές.


Οι ερευνητές δοκίμασαν το βραχιόλι σε 28 ασθενείς επιληψίας με διανοητικά προβλήματα, για 65 νύχτες ανά ασθενή κατά μέσο όρο. Το αποτέλεσμα ήταν εντοπισμός του 85% των σοβαρών κρίσεων και του 90% των πλέον σοβαρών. Ενδεικτικά, η παρούσα μέθοδος, ένας αισθητήρας στο κρεβάτι, έδωσε ένδειξη στο 21% των σοβαρών κρίσεων. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως το Nighwatch λειτουργεί καλά και είναι κατάλληλο για χρήση σε ενηλίκους, ενώ εκτιμάται πως θα μπορεί να μειώσει τον αριθμό των περιστατικών SUDEP κατά τα 2/3, αν και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ταχύτητα αντίδρασης των νοσηλευτών.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δρ. Μιχαήλ Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD, Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος
Σε ενήλικες με μη ελεγχόμενες επιληπτικές κρίσεις εστιακής έναρξης






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της